Amerika
Nederlandsche plaatsnamen in Nieuw-York.
In het uit de N.R. Ct. overgenomen bericht over Nederl. straatnamen in Nieuw-York mis ik de vermelding van Wallstreet, het beurskwartier, dat wel het meest bekende deel is van de wereldstad. Toch heeft ook dit een zuiver Hollandschen naam, ontleend aan den in 1653 onder Stuyvesant gebouwden wal, waarvan bij het afbreken in 1699 nog gedeelten gebruikt zijn voor den bouw van het nieuwe stadhuis. Ook de Beaverstreet is van Hollandschen oorsprong en is de direkte opvolgster van de Bevergracht. Verder wijs ik op the Bronx, waarvan de naam ontleend is aan Jonas Bronx, die zich in 1639 aldaar vestigde en in wiens met pannen gedekt en versterkt huis in 1642 het verdrag met de Indianen werd geteekend. Hij was een welgesteld man, die echt zilver op tafel had, een tafellaken en servetten gebruikte en zes linnen hemden bezat, wat voor dien tijd als een merkwaardigheid wordt vermeld.
Yonkers en Yonckers Island (in Queens) ontleenen hun naam aan den jonker Adriaen van der Donck, die in 1650 op den Paradegrond een huis bouwde. Zijn plaats heette Jonk-heer's land.
Indirekt houdt ook de Whitehallstreet de herinnering aan de Hollanders in eere, deze toch is genoemd naar den White hall, oorspronkelijk het huis van Gouverneur Stuyvesant, opgericht in 1658. Zijn buiten de Groote Bouwerij gaf den naam aan Bowery street.
Onder de verdwenen Hollandsche straatnamen vallen te vermelden Schreyershoek, de Heerestraat, de Stadhuislaan, de Heeregracht, de Hoogstraat, de Slijcksteeg, enz.
Cortlandtstreet en Beeckmanstreet zijn eerst in lateren tijd ontstaan.
Ook onder de later in grooter Nieuw-York opgenomen stadsdeelen komen nog eenige Hollandsche namen voor. Brooklyn is het in 1636 gestichte Breukelen en Bushwick aldaar is eene verbastering van Boswijk, den naam door Stuyvesant in 1661, gjegeven aan de vestiging van Jan der Swede (1645 à 1650). Wan-