Een Nederl. drukletter.
Sedert jaren zoeken de lettergieterijen over heel de wereld naar een boekletter, die sierlijk, gemakkelijk te lezen is en aan vakeischen voldoet. Kunstenaars hebben zelfs hun medewerking verleend om letterteekens te scheppen en in verschillende landen wordt gestreefd naar het vervaardigen van een letter met eigenschappen, die nationaal kunnen heeten.
De lettergieterij Ams erdam, v/h. N. Tetterode meent thans ook een echt Nederlandsche letter gevonden te hebben in de door den heer S.H. de Roos ontworpen Hollandschen mediaeval.
Zij schrijft zelf over deze nieuwe letter:
Hoezeer ook doordrongen van 't rechtmatige verlangen naar een letter, die èn Hollandsch èn modern, bovenal gemakkelijk leesbaar zoude zijn, achten wij, en onze medewerker S.H. de Roos niet minder, dat overijling onze bedoelingen al zeer slecht zou dienen, want dit stond wel voorop, dat niet slechts iets anders, maar vooral iets beters dan de nu bestaande typen gewenscht werd, vrij van het onzen volksaard tegenstaande buitenissige.
De leesbaarheid mocht niet geschaad door een mooien vorm, de mooie vorm van het enkele type mocht niet verkregen ten koste van den totaal-indruk eener bladzijde. Deze moet een rustige en welgevulde verdeeling van zwart op wit geven, evenals dit, van de oudste drukkers af voor het kenmerk van de voortreffelijkheid eener schrift heeft gegolden.
Bij het vaststellen van den vorm der letterteekens ging de ontwerper er niet van uit, dien met behulp van eene constructie te bepalen. Het lijnenschema, dat bij grootere letterteekeningen en momenteele inscriptiën welhaast onvermijdelijk is voor de zuivere bepaling der verhoudingen, staat een vroegere omgeving in den weg. Schrijvende zijn de lettervormen ontstaan en aldus zullen ze voor onzen tijd tot geëigenden vorm gebracht moeten worden, en niet de enkele maar de in onderling verband geschreven letter zal tot grondslag hebben te dienen... Door dit schrijvend vaststellen van den vorm werd ook het monumentale karakter, de romeinsche kapitalen eigen, tot grootere eenheid met de onderkast-letter gebracht.