Kakografie.
Men heeft dikwijls gezegd: de kranten zijn taalbedervers. En voorwaar! zij dragen, snel en daardoor vaak slordig saamgesteld, veel bij tot verbastering van ons goede Hollandsch. Vele menschen zijn ook als kinderen, die gaarne een leelijk woord nazeggen: een onkundig of smakeloos schrijver heeft in een krant een vreemd woord, een barbarisme, een verkeerde zinswending gebruikt, en alras ziet men ze door anderen overgenomen. Misschien was een bevoegd comité ter voorlichting van kranten neg wel zoo noodig als het overigens verdienstelijke comité dat onze winkeliers het gebruik van opschriften in vreemde talen tracht af te leeren.
Als wij nu één slecht voorbeeld aanhalen, is het, omdat de schrijver, die het stuk, dat wij op het oog hebben, met zijn naam teekent, iemand is, dien men als een geleerd man en een schrijver van aantrekkelijke opstellen kent en die daardoor en door zijn positie eerder dan een anonieme kranteman navolgers zal vinden. Wij bedoelen een feuilleton over de fraaie ‘tentoonstelling van Oud Grieksche en Romeinsche kunstnijverheid’ te Rotterdam, verschenen in de Nieuwe Rotterdamsche Courant.
Als men zich stelt op het standpunt, dat het onnoodig gebruik van vreemde woorden misstaat en barbarismen een taal nog meer ontsieren, dan is het niet te veel gezegd, als men den vorm van dat artikel een kakografie noemt.
Het zou ons te ver voeren als wij alles noemden, wat wij hebben aangestreept, maar geven een distellezing: die vroegere succesvolle begunstigers van cultuur - Een kennen, dat... op de grondleggende cultuur volken dient terug te gaan. - Elke andere weg voert tot weemakende Schwärmerei-prachtvoorwerpen... die... in majestueuse imponeering-Palaststil-vazen van Creta - de Rundplastik - de meest somnolente wachters - concentratie in monumentale gebouwen - imponeerende verzamelhallen - antieke munten - vazen, die ook al door hare... ornamentatie aan de verdere cultuur van Creta - het interessante probleem dezer eeuw - herinneren - eene lineair-gestileerde ‘boeren’-kunst - mengvormen - zwartfigurige (elders roodfigurige) vazen - een überbürdeter romeinsche schooljongen - meerdere (in den zin van ‘verscheiden’) vazen - les petites dames in de élégance van huiselijk en uitgaansleven - de fabrikanten... van everlasting-articles - men hoede zich in elk paardrijdend manneke enz. etwas religiöses te ‘wittern’ - om dit aardig volkje goed ‘up and doing’ te zien - Cretensische slangenbezweersters met haar... open corsage en jupe à volants. En zoo voorls!
Laat alle dingen met betamelijkheid geschieden!
Ook onze moedertaal heeft daarop recht!