Spreken en Zingen.
Voegt men bij dezen boektitel ‘door Eldar’, dan weet ieder ontwikkelde in Nederland te doen te hebben met het populairste werkje op het gebied der spreekoefeningen.
Thans is de dertiende druk reeds verschenen, bewerkt door mevr. Willemien Brom - Struick.
We kondigen dezen met ingenomenheid aan, omdat het werkje de zuiverheid onzer taal, die toch zeker ook in de uitspraak moet blijken, ten zeerste heeft bevorderd.
Een inleiding geeft een overzicht van het ontstaan en vermeldt de beweegredenen die de schrijfster, mej. Anna Fles, er toe leidden het werk samen te stellen.
Kenschetsend is dit gedeelte er uit:
‘Haar smaak richtte zich bizonder naar de kunst van voordracht, waartoe “veredeling van het Nederlandsen” broodnoodig bleek. Het vooroordeel, dat onze taal “leelijk” was, in tegenstelling met gesproken Fransch en gezongen Duitsch vooral, bracht onverschilligheid in de uitspraak mee; daartegen kon alleen een grondig leerboek pleiten en ijveren tot verzorging van de moedertaal. Een afschrikwekkend voorbeeld gaf de kansel en nog erger het tooneel met zijn plat Amsterdamsch, waarvan Busken Huet de verfoeilijke klanken desnoods met helschen steen wilde zien uitgebrand!’
Wat zullen wij nu verder ter aanbeveling van Eldar's boekje zeggen?
't Zou zijn: water naar zee dragen.
Een beknopt overzicht der beoordeelingen van den 12en druk door voormannen en -vrouwen op velerlei gebied van kunst- en taalbeoefening is welsprekend genoeg.
Onze Vlaamsche zanger, Emile Hullebroeck, wenscht dat Spreken en Zingen ook in Vlaanderen algemeen moge gewaardeerd en verspreid worden.
Wij breiden dien wensch gaarne uit tot ons geheele stamgebied.