Z.-A. Studenten in Nederland.
De heeren Generaal C.F. Beyers, J.F. Ludorf en W.M.R. Malherbe, secretaris, Bus 389, Pretoria, hebben een rondschrijven onder de Hollandsche Afrikaners verspreid, waarin zij mededeeling doen van hun plan om een of meer landgenooten in de gelegenheid te stellen hun studiën in Nederland te voltooien.
Voor dat doel hebben zij een aantal belangstellen de personen noodig, die bereid zijn jaarlijks minstens £ 1.- bij te dragen ter stichting van eenige beurzen, die zij de Brandwag-beurzen willen noemen, naar het bekende Hollandsch Afrikaansche tijdschrilt.
Dit plan is bij hen gerezen naar aanleiding van het jaarverslag over 1910 van het Studiefonds voor Z.A. Studenten in Nederland, waaruit blijkt dat er niet minder dan 60 Afrikaners in Holland studeeren en dat er 14 nieuwe aanvragen om ondersteuning uit Zuid-Afrika zijn ingekomen, waaraan waarschijnlijk wegens gebrek aan de noodige fondsen niet zal kunnen worden voldaan.
Wij ontleenen verder aan dit rondschrijven het vol gende:
Dit heeft bij ons de vraag doen rijzen of ook wij hier in Zuid-Afrika niet het onze zouden kunnen bijdragen ter bevordering van dit allerbelangrijkst stre ven. Wij twijfelen er geen oogenblik aan, dat u ten volle beseft van hoe groot belang het is voor ons volk, dat zoveel jonge Afrikaners a's mogelik worden opgeleid aan de Nederlandse Universiteiten, die van oudsher vermaard zijn om hun degelikheid en het hoog wetenschappelik gehalte van hun onderwijs.
Het zal u ook niet ontgaan zijn dat een nadere kennismaking met het Nederlandse volk niet anders kan leiden dan tot meerdere waardering en tot het hechter maken van de banden die ons door taal- en stam verwantschap aan het Nederlandse volk binden. Bovendien is de sympathieke omgeving waarin de jonge Afrikaner zich daar beweegt, bij uitstek geschikt om in hem te doen ontwaken en te ontwikke'en een gezond en levenskrachtig nationaal bewustzijn.
* * *
Dank zij de bemoeiingen van de Afdeeling Groningen der Ned. Z. Afr. Vereeniging hebben zich voor dezen cursus een zestal Afrikaners als student aan de Hoogeschool te Groningen laten inschrijven; enkele voor de letteren, andere voor de medicijnen.
Dit is na den oorlog de eerste maal dat er Afrikaners te Groningen komen studeeren.