Het A.N.V. te Kaapstad.
De afdeeling Kaapstad en omstreken doet nuttig werk. Het heeft te Kaapstad een cursus in de Nederlandsche taal geopend en aanstonds hebben er zich velen voor laten inschrijven.
De heer F. de Waal, de administrateur van Kaapland, heeft de lessen met een rede ingewijd. Hij bediende zich zoowel van het Engelsch als van het Hollandsch. Toen hij in het land kwam (in dezen geest sprak de heer de Waal) - hij is van geboorte Nederlander - stond het er maar slecht voor met de Hollandsche taal. Van regeeringswege werd er bedroefd weinig voor gedaan. Gelukkig waren er mannen als president Reitz (eere-voorzitter van de afdeeling) en wijlen J.H. Hofmeyr, die er zich voor spanden en bewerkten, dat er eindelijk op school les in het Hollandsch werd gegeven en die taal in het Parlement mocht gebruikt worden. Dat was nog maar het begin.
Nu staat de gelijkheid der twee talen in de grondwet. Maar dat zijn enkel papieren rechten. Ze moeten toegepast worden. De Unie-regeering is waakzaam en zorgt, dat het Hollandsch zooveel mogelijk tot zijn recht komt. Maar er moet nog heel wat gebeuren voor de gelijkheid werkelijk wordt, vooral op school. En nu deed het A.N.V. alvast goed, om ouders in de gelegenheid te stellen, hun kinderen degelijk onderwijs in het Hollandsch te laten geven, en om die taal zelf te leeren, want in dit tweetalige land dienen alle burgers, behalve hun moedertaal, de andere te kennen.
Het A.N.V. wacht dus niet tot de Kaapsche schoolwet het Hollandsch de plaats inruimt die de Uniegrondwet haar toekent, maar pakt aan.