Gent. 10 Oct. werden de werkzaamheden der Letterk. Afd. hervat met de voordracht van Mr. Eggen, oud-rechter in Kongo, die ons, met behulp van lichtbeelden, een reis door Belgisch Kongo liet meemaken en menige wetenswaardige bijzonderheid over onze kolonie mededeelde.
17 Oct. vergastte de heer Joh. Lefèvre ons op de lezing van een eigen werk ‘De Hoeve’, dramatische schets, waarmede hij veel bijval oogstte.
24 Oct. wist de heer De Schamphelaere den leden een aangenamen avond te doen slijten met een voordracht over ‘Nederland en zijn bewoners’. Spr. bepaalde zich niet bij 't beschrijven eener klassieke reis en het toonen van merkwaardige gebouwen. Hij deed ons integendeel door een lange reeks allerprachtigste lichtbeelden de mooiste hoekjes van Nederland kennen, en bracht ons door het ophangen van goedgekozen landelijke tafereeltjes in nadere kennis met de zeden en gewoonten onzer Noorderbroeders.
31 Oct. hield Dr. Fris, secretaris van den geschiedkundigen kring, een zeer leerrijke voordracht over den ‘Oorsprong van Vlaamsche steden’. Met tal van geschiedkundige bewijzen, ons door middel van lichtbeelden onder 't oog gebracht, maakte hij ons 't ontstaan van Gent, Brugge en Ieperen, duidelijk. Hij bewees o.a. dat geen van de drie steden ooit het overgroote getal inwoners had bezeten, dat haar door geschiedkundigen werd toegeschreven. Dat getal was integendeel betrekkelijk klein. Des te glorierijker de rol van deze gemeenten, die met kleine macht zooveel invloed hebben weten te oefenen als van haar is uitgegaan.
Lokeren. Evenals de vorige jaren werd weder de verjaardag van den Guldensporenslag luisterrijk gevierd door een openbaar - talrijk bijgewoond - avondfeest, met muziek, zang en declamatie en een gelegenheidsrede. Advocaat Marck, van Antwerpen, die de feestredenaar was, handelde, met veel bijval, over de noodlottige gevolgen der verfransching inde verschillende standen der samenleving.
27 Juli hield de heer M. van Hoecke een zeer belangrijke voordracht over ‘Schumann’, met uitvoering van verschillende pianostukken van den toondichter. Mejuffrouw Ces. van Gyseghem zong enkele zijner mooiste liederen.
12 Oct. hield de voorzitter, de heer Herbert, een rede over den huidigen stand der Vlaamsche Beweging, terwijl mejuffrouw Ces. van Gyseghem en de heer M. van Hoecke de aanwezigen op zang en muziek vergastten en de heer Amaat Prevenier Jezing gaf van een novelle van Cyriel Buysse.
Sint-Nikolaas. De heer Jan Borms sprak over het ‘Oude Nederlandsche historisch en verhalend lied’, waarin hij o.a. opklom tot de middeleeuwen en den invloed aantoonde door den kerkzang op het volkslied geoefend en omgekeerd. Hij behaalde grooten bijval, evenals de heer Bosteels, die verschillende liederen ten gehoore bracht.