Neerlandia. Jaargang 14
(1910)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd
[pagina 83]
| |
14 Febr. sprak de heer Pamphile Nijs ‘Over de nieuwste proeven en uitvindingen in de vliegtechniek’; 17 Maart de heer Julius Libbrecht, uit Gent, over den Zuidpooltocht van Baron de Gerlache met de ‘Belgica’ en 24 Maart ‘Over vuurbergen en de vulcanische werking der aarde’.
Antwerpen. In de Afd. Hooger Onderwijs voor het Volk bracht Prof. dr. C. de Bruyne zijn reeks lessen over ‘Bio-geographie’ ten einde, waarmede hij zooveel bijval behaalde. 14 Maart hield Dr. M. Rudelsheim voor een eivolle zaal zijn voordracht over René de Clercq, waarmee hij reeds in verscheidene steden van Vlaanderen is opgetreden. Buiten de gewone werkzaamheden van de Afd. Liederavonden herdacht deze 23 Maart het negenjarig afsterven van Peter Benoit door de uitvoering van werken van den meester. Hier ook was een zeer talrijk publiek opgekomen. Mejuffrouw Somers en de heer B. Tokkie verleenden hun even gewaardeerde als welwillende medewerking, terwijl Mr. Niko Gunzburg in een toespraak den grooten toondichter herdacht.
Op 22 Maart belegde de Tak een groote volksvergadering ten voordeele van het wetsvoorstel Coremans. Deze bijeenkomst werd door een paar duizend personen bijgewoond. Sprekers, tot de verschillende staatkundige partijen behoorend, voerden er het woord en de volgende dagorde werd ten slotte aangenomen: Vlamingen van alle politieke gezindheid, op 22 Maart in volksvergadering bijeengekomen in de feestzaal Rubenspaleis te Antwerpen, verzoeken de Kamer van Volksvertegenwoordigers het wetsvoorstel op het gebruik van het Nederlandsch in het middelbaar onderwijs, door Edw. Coremans voorgedragen en door de overeenkomst Franck-Segers gewijzigd, nog dezen zittijd te stemmen; Brugge. Tak Brugge belegde een belangrijke vergadering van de Vlaamschgezinde Maatschappijen met het doel den 50sten verjaardag der oprichting van het standbeeld van Jacob van Maerlant te Damme te herdenken. Maatregelen daartoe zullen genomen worden. In deze vergadering werd ook besloten de Vlaamsche Volksvertegenwoordigers te verzoeken het wetsvoorstel Franck-Segers ongewijzigd te stemmen. Een afvaardiging van de Vlaamsche Maatschappijen zou dezen wensch aan de Brugsche Volksvertegenwoordigers mededeelen.
Gent. 3 Febr. hield Dr. Fris in de Letterk. Afd. een belangwekkende voordracht over het Mystieke Lam en de gebr. Van Eyck met lichtbeelden. Spr. wist bij allen het verlangen op te wekken om eens te meer dat prachtstuk der schilderkunst in onze hoofdkerk te gaan bewonderen. 14 Febr. vergastte de heer Jan Staal ons opeen studie over Ibsen en zijn werk. De leden waren in groot getal opgekomen. De heer Staal behandelde breedvoerig de werken Nora, Volksvijand en Spoken als een soort trilogie. De heer Staal vestigde ook de aandacht op het feit, dat alhoewel realist, bij Ibsen toch immer het idealisme te vinden is.
Lokeren. In den loop van 1909 werden de volgende voordrachten gehouden: Over Algerië en de Sahara (met lichtbeelden) door mej. Van Bemmelen uit Leiden. Over ‘Het Schoone’ door den heer Amaat Prevenier. Over Luchtscheepvaart en Vliegtoestellen (met lichtbeelden), door den heer Van Looy. Verscheidenheden op het gebied der taalkunde door den heer O. Bontinck. Over Italië (met lichtbeelden) door den heer Van den Bosschere. Over Phototelefonie of draadlooze telefonie door middel van het licht door den heer J. van Camp. Over Albrecht Rodenbach door den heer L. Herbert. Over de Vlaamsche Hoogeschool door den heer O. Bontinck. Over Beethoven door den heer M. van Hoecke. De voordrachten met lichtbeelden waren openbare feesten, waarop de leden met vrienden en kennissen uitgenoodigd werden; telkens werden zij door een uitgelezen publiek bijgewoond. De andere voordrachten werden voor beperkter kring, in de gezellige bijeenkomsten, gehouden. Alle gezellige bijeenkomsten hebben tot slotnummer hunner dagorde: Het aanleeren of gezamenlijk uitvoeren, door de aanwezige leden, van een of ander Vlaamsch lied. Evenals de vorige jaren werd ook op den vooravond van den 11en Juli de Guldensporenzege feestelijk herdacht. Een plechtige openbare vergadering werd gehouden, waar de voorzitter, de heer Lod. Herbert, een gelegenheidsrede uitsprak. Om de werkzaamheden van het jaar te sluiten werd ook een uitstekend geslaagd Kerstfeest ingericht. 1910. Van 71 leden, die de Tak in 1909 binnen Lokeren telde, is hij tot 100 gegroeid. Het vijfjarig bestaan van den Tak werd met luisterrijke feesten herdacht. 23 Jan. werd, ter stadsfeestzaal, het treurspel van Sophokles: ‘Philoktetes’, opgevoerd, vertolkt door de ‘Vlaamsche Vereeniging voor Tooneel en Voordrachtkunst’ uit Gent. 29 Jan. had voor de leden en hun huisgenooten een dansfeest plaats. 9 Maart trad de heer Pol de Mont als spreker op voor een eivolle zaal met het onderwerp: ‘Woorden wekken, voorbeelden trekken’. 11 Febr. de jaarlijksche algemeene vergadering. Talrijker dan gewoonlijk waren de leden opgekomen. Op het einde der vergadering werden, door al de aanwezige leden te zamen, de aangeleerde Vlaamsche liederen uitgevoerd.
Tienen. 20 Maart had deze Tak een feestavond ingericht waar de heer Halsband uit Brussel optrad als spreker. De heeren Grauls en Schaubroeck verleenden hunne medewerking als zangers; J. Vanderborght droeg voor; H. Denaer zat aan de piano, terwijl een kleine symfonie op aangename wijze de verschillende nummers van het welgevulde programma afwisselde. Allen kweten zich opperbest van hun taak. Het feest slaagde buiten verwachting en werd talrijk bezocht. Een verheugend verschijnsel. |
|