Palmpaasch.
Een folkloristische studie van Palmzondaggebruiken door Dr. C. Catharina van de Graft.
Dordrecht. C. Morks Cz. 1910.
Zonder twijfel herinnert men zich de palmpaaschtentoonstelling nog wel, in 1906 te Utrecht op Palmzondag
Meisjespalm uit Rysen (Overijsel). - Twee palmpaschen uit Zelhem (Gelderland).
geopend: zij werd door honderden bezocht, en daaronder zijn natuurlijk veel leden van het A.N.V. geweest. Van deze zeer bijzondere tentoonstelling was mej.
Dr. C.
Catharina van de Graft de drijfveer en de ziel, en zij heeft ook sedert niet gerust, maar integendeel alles wat in haar vermogen was gedaan, om van het zeer vergankelijk materiaal, dat toen te Utrecht voor enkele dagen bij elkander was, althans de geschiedenis en het beeld te bewaren en gezamenlijk dienstbaar te maken aan het beter kennen van een eigenaardig volksgebruik in zijne onderscheidene vormen en uitingen: het doel, trouwens, waarom de tentoonstelling was op touw gezet. In woord en beeld, namelijk door mondelinge voordrachten met lichtbeelden, of in verschillende tijdschriften met bijgevoegde afbeeldingen, heeft mej. v.d.
Gr., aan het groote publiek of in de geleerde wereld, bij herhaling nader bekend doen worden wat zij wist, en telkens nog weer was te weten gekomen over het gebruik om op palmzondag een versierden stok rond te dragen, over de herkomst en de beteekenis der verschillende attributen op en om dien stok, over de versjes of rijmpjes die de kinderen er bij zingen, en zoo voort. En nu heeft de geleerde Schrijfster dat samengevat in het smakelijk klein-octaaf van 72 bladzijden, waarvan ik den titel aan het hoofd van dit stukje heb overgeschreven. De lezers van Neerlandia moeten onder de eersten zijn, die van het verschijnen er van kennis dragen, en ik verwacht dat velen van hun de eersten zullen wenschen te zijn die er mede kennis maken. De tekst is tegelijk wetenschappelijk en populair; degelijk en onderhoudend; belangrijk en belangwekkend. Uit de groote menigte van afbeeldingen, die mej. v.d.
Gr. van en aangaande de palmpaasch zoo langzamerhand kent en bezit, is eene typische en aantrekkelijke keuze gedaan, met een gekleurde plaat naar eene 18e eeuwsche voorstelling vooraan. Een paar oude kennissen van
de Utrechtsche tentoonstelling vindt men, als een proefje, hierbij afgebeeld.
‘Palmpaasch’ van mej. Dr. v.d. Graft is een bij uitnemendheid nationaal geschrift, met welks verschijnen wij ons volk en onze volkskunde geluk moeten wenschen en waarvan ik aan Schrijfster en Uitgever groote voldoening durf beloven.
Leiden, 31 Maart 1910.
A. BEETS.