Gunstige teekenen.
De Volkstem zegt aan het slot van een artikel over ‘Hollands in de Universiteit’: ‘De taal der Afrikaners heeft 'n juichende toekomst.’
Er zijn zeker teekenen, die moed geven.
Vooreerst - waar de Volkstem het in zijn artikel over heeft - laat het bestuur van de Kaapsche universiteit, dat een paar jaar geleden het Hollandsch nagenoeg heeft verbannen, door een commissie onderzoeken of bij de examens het beginsel van gelijkheid tusschen Engelsch en Hollandsch toepassing kan vinden.
Men ziet nu blijkbaar aan die universiteit in, dat zij er op den duur zelf schade bij zou lijden, als zij het Hollandsch vijandig gezind bleef.
In het Universiteits College, dat Natal gaat oprichten - dit is een tweede gunstig teeken - zal er een leerstoel uitsluitend voor het Hollandsch wezen. Daar zullen onderwijzers en onderwijzeressen aan gevormd kunnen worden, die op de lagere school behoorlijk in de taal van de Afrikaansche kinderen in Natal les kunnen geven.
In den Vrijstaat is nog dezer dagen gebleken, dat Gen. Hertzog het Hollandsch niet de gelijke rechten wil laten ontnemen.
In Transvaal zien wij dat een aantal ouders van schoolgaande kinderen - te Hekpoort in het Krugersdorpsche - geen genoegen nemen met een nieuw schoolhoofd, omdat hij geen Hollandsch kent, en er het geld voor over hebben om dan een eigen school op te richten. Naast onverschilligheid voor de moedertaal, hier dus een blijk van liefde en offervaardigheid er voor.
Vermelding verdient nog, dat, naar wij in Ons Land lezen, de lagere examens voor den Z.-Afr. Taalbond veel betere uitkomsten hebben gegeven dan de hoogere. Klaagden bij de hoogere examens de examinatoren over onvoldoende kennis van het Hollandsch en onmacht om er zich in uit te drukken, bij de lagere was, volgens een der examinatoren, de indruk van het geheel bijzonder gunstig. En de andere examinator zegt, dat er ongetwijfeld in de laatste jaren meer voor het Hollandsch gedaan wordt dan vroeger.