Oost-Indië
Zevenhonderd Amerikanen te Batavia.
In het Bataviaasch Nieuwsblad van 13 December l.l. komt een geestdriftvolle beschrijving voor van het bezoek door een 700 Amerikanen op 12 en 13 aan Batavia gebracht.
Hartelijke verwelkoming van de zijde der bevolking, zoowel blank als bruin, opgetogenheid van de Amerikanen over hetgeen zij zagen, als over de ontvangst; ziedaar de indruk van het verslag.
Met den stoomer Reael overgebracht van het reusachtige stoomschip Cleveland, dat op de buitenreede moest blijven liggen wegens den grooten diepgang, naar de Tandjong Priokkade, stapten de 700 toeristen in de gereedstaande treinen, die hen naar het station Koningsplein voerden. Vandaar maakten de meesten, in voertuigen van allerlei slag, een tocht door het mooiste deel van de bovenstad; een 70-tal ging door naar Buitenzorg. De heerlijke plantentuin was het verzamelpunt, waar om half een het noenmaal werd opgediend; terwijl daar ook van 7 tot 9 uur het namiddagmaal werd gebruikt. In den tusschentijd was er afwisseling genoeg. ‘De feestelijkheid, de muziek, de versierde zaal en de kraampjes, waar Soendaneesche dansmeisjes hun kunsten vertoonden voor een nieuwsgierig en zeer dankbaar publiek, waar de schermers hun spiegelgevechten deden zien, waar curiositeiten waren te koopen, prentbriefkaarten, enz., waar een veldpostkantoor was en een brievenbus en waar handen te kort schoten om allen te bedienen vóórdat zij ongeduldig werden, moest op de toeristen wel den indruk maken van een feestelijke ontvangst.’ Kiekjes werden over en weer genomen; beloften van terugkomst werden vernomen; ondanks de drukte ging alles ordelijk toe.
‘Tegen half zes waren de vreemdelingen die opnieuw aan het rondrijden geweest waren - op driemaal per dag begoten wegen - in den plantentuin terug. Very hot, o, very hot, but so lovely your town, a splendid city, we enjoiced ourselves so much. En men beklaagde er zich over dat Clark het zoo slecht had ingepikt om in deze stad maar anderhalven dag te blijven.’
‘We have been all over now from New-York to Singapore, and never had such a delightful reception. En deze goede stemming steeg ten top toen het diner begon onder de tonen van onze goede stafmuziek. Wat die een lof heeft geoogst!’ Tegen 10 uur 's avonds keerden de meesten naar boord terug; eenigen bleven in de hôtels; den volgenden morgen verstrooiden zich vele toeristen nog eens over Weltevreden en omliggende wijken, totdat het uur van vertrek geslagen was.
In den namiddag lichtte de Cleveland het anker. Stellig hebben de Amerikanen een aangename herinnering behouden aan hun bezoek; de regeling van de ontvangst schijnt goed te hebben voldaan en de ontvangst zelve was allerhartelijkst.
Nederland in Indië heeft bij deze vreemdelingen een goeden indruk achtergelaten.