Uit onze Takken.
Aalst. In de ‘Letterkundige en Wetenschappelijke Afdeeling’ hield de voorzitter van den Tak, de heer Pamphile Nijs, een merkwaardige voordracht over de ‘Bestuurbare Luchtballons’, onderwerp dat hij ditmaal uitvoeriger behandelde dan verleden jaar.
Het dameskoor, dat reeds verschillende malen medegewerkt had tot het opluisteren van feesten van den Tak, had voor 23 Januari zelf een feestavond ingericht, die uitmuntend slaagde.
Mevrouw Willems - Reyniers sprak met veel bijval over ‘Vrouwenbeweging’, gaf een overzicht van hetgeen door het feminisme in den laatsten tijd verwezenlijkt is en haalde de toestanden aan waarin de vrouw onrecht geschiedt en waarin verandering zou dienen gebracht te worden.
Het welslagen van dit puik feest is vooral te danken aan mevrouw J. Courteaux, voorzitster, en mejuffrouw Lucie Haven, sekretaresse van het dameskoor.
Antwerpen. Deze Tak heeft gedurende de afgeloopen maand nogmaals bewijzen van krachtig leven gegeven. Op de jaarlijksche algemeene vergadering, die op 23 Januari gehouden werd, waar de aftredende bestuursleden, zijnde mejuffrouw Verhulst en de heeren A. Bossaerts, O. Wattez, Mr. N. Gunzburg, Dr. M. Rudelsheim, A.C. van der Cruyssen, A. van Laar, J. Cox, E. Schiltz, J. Hellemans en Albrecht herkozen werden, terwijl de heer F. Deckers als nieuw bestuurslid werd benoemd, las de schrijver de heer Frans van Laar, een zeer merkwaardig verslag voor, dat het bewijs leverde hoeveel werk door den Tak tijdens het jaar dat achter den rug is werd afgedaan, terwijl met genoegen werd vernomen dat ook de geldelijke toestand gunstig mag worden genoemd.
's Namiddags van denzelfden dag had op de Handelsbeurs, welwillend door het Gemeentebestuur ter beschikking gesteld, een liederfeest plaats, ingericht door de afdeeling ‘Liederavonden voor het Volk’, ter gelegenheid van de inhuldiging van het vaandel, dat door Dr. A. van de Perre aan het A.N.V. was geschonken. Het ruime lokaal was met een talrijke menigte gevuld, enkele overheidspersonen waren er aanwezig en een vijf en twintigtal Antwerpsche vereenigingen hadden haar vaandels en vlaggen gezonden om de inhuldiging van dit nieuwe vaandel te begroeten. Verscheidene liederen werden onder de leiding van den heer J. van Hoof, den toondichter van het opwekkende en reeds zoo populaire strijdlied ‘Groeninghe’, door de ‘Liederavonden’ uitgevoerd; de heer Bernard Tokkie verleende zijn steeds gewaardeerde medewerking aan het feest. Aan de heeren Van Hoof, Julius Schrey en Edward Schiltz werden bloemen geschonken. Deze, de onvermoeibare en krachtdadige voorzitter van de afdeeling, hield een korte toespraak bij het overhandigen van het mooie zijden vaandel om Dr. Van de Perre te bedanken, die daarop met eenige treffende woorden antwoordde. Twee nieuwe liederen werden er aangeleerd: het ‘Vlaggelied’ van den heer J. van Hoof en het door den Tak bekroonde vastenavondlied ‘Prins Karnaval’ van Mevr. Matthijssens.
Ook tijdens het eerste Algemeen Nederlandsch Studentencongres, op 29, 30 en 31 Januari gehouden, verleende de bovengenoemde afdeeling haar medewerking, evenals het muziekkorps van de bij het A.N.V. aangesloten vereeniging, de ‘Verbroedering der Vlaamsche tol- en accijnsbedienden’, terwijl de ‘Liederavonden’ op haar beurt het feest opluisterden dat door deze maatschappij op 24 Jan. werd ingericht.
In de afdeeling ‘Hooger Onderwijs voor het Volk’ trad Dr. F. Boonroy op met een drietal lessen over ‘Het Licht’, terwijl Dr. I. Gunzburg, bestuurder van het Zander-Instituut, een voordracht hield over ‘Fiezische therapie’.
Charleroi. Gedurende de maanden November en December heeft de volksuniversiteit goed werk verricht. Om te beginnen hield op 28 Nov. l.l. de heer Fr. Deckers, van Antwerpen, een zeer belangwekkende voordracht met lichtbeelden, over ‘Vliegmachienen’.
Een tweede bijeenkomst had op 19 Dec. plaats. Toen was het Mr. Eggen, van Gent, gewezen substituut in Kongo, die de leden vergastte op een leerrijke voordracht, met lichtbeelden, over de jonge Belgische kolonie.
Daarenboven hield de heer E. Vuylsteken, leeraar aan het Koninklijk Athenaeum te Charleroi, een uiterst belangwekkende voordracht over een reis door Beieren, door het vertoonen van lichtbeelden aanschouwelijk gemaakt.
De heer Vervoort las leuke gedichten, eigen werk, terwijl het muzikaal gedeelte van den avond toevertrouwd was aan de heeren M. van Langenaken, M. Mariën en mejuffrouw N.D.
Na ieder van deze voordrachten werden liederen aangeleerd; daarin wordt dus het voorbeeld van de meeste Vlaamsche steden gevolgd, die liederavonden hebben ingericht. Tot nog toe mag de uitslag hiervan bevredigend heeten.
Deze drie bijeenkomsten werden besloten met een tombola van Vlaamsche romans en kunstprenten, een loterij, die zeer door de leden op prijs wordt gesteld.
Sint-Nikolaas. Het bestuur van dezen Tak, waarvan de oprichting in het vorige nummer gemeld werd, bestaat uit de heeren Leo Meert en K. Heyndrickx, als voorzitters; E. van Bergen, als schrijverpenningmeester; E. de Mullewie, A. Reychler, K. Sturm, E. Bruwiere, bestuursleden.