Belgisch-Kongo en het Nederlandsch.
Wij hebben al eens gesproken van de mogelijkheid, dat het Nederlandsch uit Zuid-Afrika zijn weg zal vinden over de Zambesie en hoogerop tot in Belgisch Kongo, waar het de hand kon reiken aan het Nederlandsch van Vlaamsche kolonisten.
Alvast zal nu het verkeer tusschen Zuid-Afrika en Kongo drukker worden. De groote spoorweg, die eens Kaapstad met Kairo zal verbinden, is onlangs tot in Katanga, den zuidoostelijken uithoek van Belgisch Kongo, doorgetrokken. Een trein uit Kaapstad heeft op Kongoleesch gebied gereden.
Dat heeft geleid tot een feest, waarop Belgische en Engelsche ambtenaren getoost hebben op de schoone toekomst van het handelsverkeer tusschen de groote Belgische kolonie en het rijk, dat Engeland ten zuiden daarvan heeft. De Belgen roemden daarbij Katanga, niet alleen om den rijkdom, in zijn bodem verborgen, maar ook om zijn heerlijk klimaat, waarin het voor Europeanen goed leven is.
Er zijn in België dan ook reeds plannen gerijpt om in Katanga een volksplanting van Belgen te vestigen. Er is een maatschappij voor gevormd, waarin o.a. de heer de Volder, minister van staat, zit. En den 8en dezer is een gezelschap te Southampton scheep gegaan om in Katanga geschikt land voor hoeven uit te zoeken. In Maart, zoo is het plan, gaat er een groep landbouwers heen, onder leiding van den heer Frateur, van de landbouwschool te Leuven. Die zullen ook in Transvaal en Rhodesië rondzien teneinde een denkbeeld te krijgen van Zuid-Afrikaansche boerderij.
Als er onder die kolonisten van Katanga dan ook flink wat Vlamingen zijn, kan dat voor het Nederlandsche element in Zuid- en Middel-Afrika een bron van kracht worden.