Hollandsche tegels.
De Londensche Globe heeft in haar nummer van 28 October l.l. een artikel over Hollandsche tegels. Het blad begint met erop te wijzen, dat in de huizen der Londensche voorsteden overal haarden met tegels zijn te vinden; maar die tegels hebben niets gemeen met de vroeger alom verspreide echt Hollandsche tegels, zoo rijk van kleur en vreemd van teekening. Het waren witte tegels met bijbelsche of andere voorstellingen in blauwe verf, en in den tijd, toen prentenboeken zeldzamer waren dan thans, werden zij door liefhebbende moeders gebruikt om de kinderen het eerste onderricht te geven.
Meer dan eens is verteld hoe den bekenden godgeleerde Philip Doddridge de bijbelsche geschiedenis door zijn moeder is geleerd van de Hollandsche tegels langs de schouw.
De ongelukkige John André schreef in October 1769 aan Anna Seward te Lichfield over het opgewekte gezelschap om den haard: ‘Bewaar mij een plaatsje; doch de de pook, de tang of de schop zullen mij vertegenwoordigen; maar ge hebt Hollandsche tegels, die oneindig veel beter zijn, laat dan Mozes of Aäron of Bileam's ezel mijn plaatsvervanger zijn.’
In Math. Hawthorne's Legends of Province Houses staat in het eerste verhaal: ‘Het eerbiedwaardigste en sierlijkste was een schoorsteenstuk, rondom met Hollandsche tegels van blauw gekleurd Chineesch aardewerk, en waarop afbeeldingen waren van tooneelen uit de H. Schrift, en ik meen te weten dat Lady Pownall, of Bernard bij den vuurhaard heeft gezeten en haar kinderen de geschiedenis van iederen blauwen tegel heeft verteld.’
De voorstellingen op deze Hollandsche tegels hebben eenmaal Longfellow het volgende gedichtje aan een kind in de pen gegeven:
With merry-making eyes and joound smiles,
Thou gazest at the painted tiles,
With many a grotesque form and face,
The ancient chimney of thy nursery -
The lady with the gay macaw,
The dancing girl, the grave bashaw
With bearded lip and chin;
And, leaning idly o'er his gate,
Beneath the imperial fan of state,
Het is zeker niet algemeen bekend dat de Engelsche kinderen van weleer, door middel van Hollandsche tegels hun eerste onderricht hebben ontvangen.