Ned. Antillen
Eerste Curaçaosche Sisal-Maatschappij.
Met groote voldoening kunnen wij mededeelen, dat het jarenlange werken van den heer J.H.J. Hamelberg eindelijk met een voorloopig gunstigen uitslag is bekroond door de tot standkoming der Eerste Curaçaosche Sisal-Maatschappij. Reeds in 1900 schreef de heer J.H.J. Hamelberg in het Jaarverslag van het Geschied-, Taal-, Land- en Volkenkundig Genootschap der Ned. Antillen eene uitvoerige verhandeling over de voordeden der Sisal cultuur op Curaçao. De schrijver daalde daarbij in zulke bijzonderheden en berekeningen af, dat men erkennen moest, dat hij van de zaak eene diepgaande studie gemaakt had. Nadien heeft de heer Hamelberg, ofschoon niet meer in de Kolonie verblijvend, niet stil gezeten; doch onafgebroken, nooit ontmoedigd door te eurs ellingen van allerlei aard, voortgewerkt aan zijn plan tot oprichting eener Maatschappij die daadwerkelijk zou aantoonen, dat zijne berekeningen op goede degelijke gronden steunden. Dit is hem ten slotte gelukt, dank zij den steun o.a. van den heer J.W. van Aalst, directeur der Surinaamsche Cultuur-Maatschappij en van den heer G.C.B. Dunlop, directeur der Kon. Petroleum-Maatschappij.
Als directeur zal optreden de heer Van Aalst. Z. Ed. zal op zijne reis naar Suriname doorgaan naar Curaçao, en de heer Hamelberg zelf vertrekt binnen weinige dagen daarheen, om de voorbereidende maatregelen te treffen. Ongetwijfeld zal zijne technische kennis, alsmede zijne bekendheid met personen, zaken en toestanden den heer Hamelberg daarbij kostbare diensten bewijzen. Later zal hij optreden als gedelegeerd commissaris der Maatschappij. Reeds is de Koninklijke goedkeuring op de Statuten verkregen en de Minister van Koloniën heeft den financieelen steun der Regeering toegezegd. Op de Kolon ale Begrooting van Curaçao voor 1910 komt reeds een post pro memorie voor steun aan de Sisal-cultuur in 't algemeen. Moge deze Sisal-onderneming, waarin Nederlandsch kapitaal zit, weldra haar bijzonder deel van dien algemeenen steun genieten! Dat zal der Kolonie Curaçao en ten slotte ook Nederland ten goede komen.
Veel zal hierbij afhangen van de goede keuze der aan te planten Sisal soort. Reeds menige proef is op Curaçao geheel of gedeeltelijk mislukt; doch daarbij werkten vooral twee factoren samen: de proeven werden op te kleine schaal genomen, èn men lette niet genoeg op de keuze der soort. Juist deze twee euvels zal eene Maatschappij aan wier hoofd mannen staan als de heeren Van Aalst en Hamelberg weten te vermijden.
Onze beste wenschen voor de nieuwe onderneming!