breiding van het Nederlandsch over de wereld betrekking heeft.
Ter vergadering wordt het toegelicht en het groote belang er van aangetoond.
Besloten wordt in overleg te treden met de tentoonstellingscommissie door de Ned. Regeering benoemd, en het A.N.V. beschikbaar te stellen om gegevens te verzamelen. Ook zal aan de Nederlandsche inzenders worden verzocht het Nederlandsch bij hun inzendingen niet te verloochenen.
Ned. Kindertijdschriften voor Vlaanderen.
Vlaanderen wordt overstroomd door Fransche Kindertijdschriften en daardoor wordt het Fransch-lezen en vervreemding van de moedertaal in de hand gewerkt. Groep B. zou daarom gaarne zien, dat den Ned. boekhandelaars onder de aandacht werd gebracht, welk een behoefte er in Vlaanderen aan degelijke Ned. kinderlectuur bestaat. Wat hier het meest gewenscht is zijn kindertijdschriften met veel gekleurde plaatjes.
Het Dag. Bestuur wordt opgedragen te overwegen, wat hiervoor kan worden gedaan.
Het Nederlandsch voor Vlaanderen.
Medegedeeld wordt, dat de onderneming Van Gend & Loos op verzoek voortaan Ned. onkosten-rekeningen zal bezigen voor zendingen betrekking hebbende op Vlaamsche steden.
Nogmaals wordt er op gewezen, dat Noord-Nederlanders de Vlaamsche Beweging geen beteren dienst kunnen bewijzen dan door steeds alles in het Nederlandsch te stellen, wat voor Vlaanderen bestemd is.
Punt IV. Oost-Indische aangelegenheden, o.a.:
Ned. Ind. Tooneel.
Door den heer A. Kimmel is aan het Groepsbestuur in Indië een schrijven gericht om steun voor zijn Tooneelgezelschap. Dit verzoek is overgebracht aan het Hoofdbestuur.
De bedoeling is niet geldelijke steun. De heer Kimmel wenscht alleen, dat het Hoofdbestuur van 't A.N.V. zijn verzoek aan het Ned. Tooneel te Amsterdam steune, om nu en dan bekende leden van dat gezelschap de vrijheid te geven zich voor eenigen tijd naar Indië te begeven als gasten van het Ned. Ind. Tooneel, opdat ook de Indische Nederlanders van hun kunst kunnen genieten.
De vergadering beaamt het nut van een dergelijke uitwisseling van tooneelspelers en besluit het verzoek in handen te stellen van het Dag. Bestuur, dat zal trachten bemiddelend bij den Raad van Beheer van het Ned. Tooneel op te treden.
Punt V. Surinaamsche aangelegenheden, o.a.:
In het Weekblad voor Muziek heeft Dario Saavedra, schuilnaam van een Surinaamsch musicus, beweerd, dat 't A.N.V. in Paramaribo verkeerd doet de inlandsche jeugd Nederlandsche volksliederen op te dringen.
Van het Groepsbestuur is een schrijven ingekomen, waarin het protesteert tegen deze bewering.
Punt VI. Curaçaosche aangelegenheden (van vertrouwelijken aard).
Punt VII. Zuid-Afrikaansche aangelegenheden.
De voorzitter meent eerst een woord van dank te moeten brengen voor de medewerking van het Hoofdbestuur en het vertrouwen in hem gesteld met betrekking tot zijn reis naar Zuid-Afrika. Zijn algemeene indruk is, dat er in Z.-Afr. veel moeilijkheden te overwinnen zijn daar het gemeenschapsleven er zoo geheel anders is dan hier. Spr. toont dit met verschillende voorbeelden uit zijn ervaring aan. De sympathieke uitingen echter van allen kant ondervonden, zoowel van Afrikaansche mannen als vrouwen, wettigt de overtuiging, dat het A.N.V. reeds een goeden naam heeft in Z.-Afrika.
Voor het oogenblik kan het A.N.V. in Z.-Afrika geen groote uitbreiding verwachten. Zoo is in Pretoria nog geen plaats voor een Afd. Stil doorwerken is het best en steun geven waar we kunnen.
Met het oog op den tijd laat de voorzitter het bij algemeene beschouwingen, maar zegt toe, dat zijn redevoeringen gehouden op de Alg. Verg. van Groep Ned. (1 Mei), en voor de Maatschappij van Letterkunde te Leiden, weldra in druk zullen verschijnen.
Op verzoek van de vergadering is de voorzitter bereid, die als No. 14 in de reeks uitgaven van het A.N.V. te doen opnemen.
Punt VIII. Van de Zelfstandige Afdeelingen, o.a.:
Berlijn: Van het Afd. bestuur is een schrijven ingekomen met verzoek om goedkeuring van een plan, dat beoogt een fonds bijeen te brengen voor de Afdeeling.
Het uitvoerig schrijven wordt om raad in handen gesteld van een der Hoofdbestuurders.
Bremen: Het reglement wordt goedgekeurd.
Fiume. Door de goede zorgen van de heeren P. Koster en R. Venema is een Afd. te Fiume opgericht. Reeds zond laatstgenoemde een Afdeelingsreglement-ontwerp.
De secretaris deelt nog mede, dat onderhandelingen voor aansluiting gevoerd worden met de kort geleden gestichte Ned. Vereenigingen te Frankfurt a/M., München en Philadelphia.
Punt IX. Van de Vertegenwoordigers in het buitenland.
Australië. Schrijven met verzoek om te overwegen of er termen kunnen worden gevonden het ‘Koningin Wilheimina Ondersteuningsfonds’ geldelijk vanwege het A.N.V. te steunen.
Bij de besprekingen over de begrooting voor 1910 zal over deze aanvraag worden beraadslaagd.
Benoemd worden tot vertegenwoordiger:
Te Bangkok (Siam) de heer W. Blankwaardt;
‘Chindi (Oostkust van Afrika), de heer R.W. Vroon.
Punt X. Afd. Stamverkeer (van huishoudelijken aard).
Punt XI. Friesche kwestie.
Benoemd wordt een commissie van onderzoek, bestaande uit de heeren Dr. G.J. Boekenoogen (Leiden), Dr. F. Buitenrust Hettema (Zwolle) en Prof. J. Te Winkel (Amsterdam).
Punt XII. Duitsche invloed.
Eenige klachten zijn ingekomen, dat het A.N.V. niet genoegzaam waakt tegen Duitschen invloed.
Door persoonlijk schrijven en in Neerlandia is aangetoond, dat het bestuur wel werkzaam en waakzaam is en dat heeft tot gedeeltelijke bevrediging geleid.
De vergadering acht den invloed niet denkbeeldig. Er wordt veel aan Duitsche zeden en gewoonten door sommige Nederlanders geofferd en de Duitsche briefwisseling tusschen Ned. kantoren onderling neemt bedenkelijke verhoudingen aan. Ook deze aangelegenheid zou eens ernstig dienen onderzocht te worden.
Een der Hoofdbestuurders wordt daarvoor aangewezen.