Lustrumfeesten te Groningen
28 Junie-3 Julie 1909.
Nog enkele dagen en Groningen, de voornaamste stad van het Noorden, zal zijn poorten openzetten om een reeks van feestgangers zijn gastvrijheid aan te bieden ter gelegenheid van het 59e Lustrum en de de plechtige inwijding van het nieuwe Akademiegebouw.
Honderden oud-studenten, reunisten, zullen hun geliefkoosde Akademiestad na jaren van afwezigheid terugzien, van heinde en verre zullen ze naar hier komen en ze zullen zich weer geheel thuis gevoelen op de plekjes, waaraan voor hen oude herinneringen verbonden zijn, waar ze eens de jolijtvolle jaren van hun jeugd hebben doorgebracht. Ze zullen door de studenten, het tegenwoordig Akademie-geslacht en in de eerste plaats door het Studentenkorps ‘Vindicat atque Polit’ met vreugde worden begroet en de burgerij zal Groningen op zijn mooist laten zien. Allerwege zijn reeds kommissies gevormd om de stad in feestdos te steken en het verblijf zo aangenaam mogelik te maken.
Maar ongetwijfeld zal men het meest getroffen zijn door het Koninklik bezoek van Z.K.H. Prins Hendrik en H.M. de Koningin-Moeder, die het nieuwe Akademiegebouw zullen inwijden. Het is voor ons een groot voorrecht, zo kort na de blijde gebeurtenis, aan de hoge bezoekers onze verknochtheid aan het Oranjehuis te laten blijken.
Het glanspunt van de feesten zal zeker zijn de te houden maskerade, voorstellend: ‘de Intocht van Z.H. Willem Karel Hendrik Friso en Zijn Gemalin H.H. Anna princesse royale van Engeland te Groningen op 20 April 1736.’
Willem Karel Hendrik Friso, zoon van Jan Willem Friso, in 1711 in het Hollandsch Diep jammerlik verdronken, werd de 1e September 1711 te Leeuwarden geboren. Was hij aanvankelik slechts stadhouder van Friesland, later boden ook de Staten van Groningen, Drente en Gelderland hem het opperste gezag aan en in 1747 werd hij, als prins Willem IV, aan het einde van het tweede Stadhouderloos tijdperk, verheven tot erfstadhouder van alle geunieerde gewesten. In 1734 trad hij in 't huwelik met Anna, princesse royale van Engeland en 't was naar aanleiding hiervan, dat hij de Staten van Groningen te kennen gaf, ‘dat het Zijne Hoogheids intentie was in deze stad te komen, waartoe de Princesse Royale zijn zeer geliefde malinne betuigd hadde mede plesier te hebben Haar mede alhier te laten vinden.’
Dat de Lustrum-kommissie juist dit onderwerp gekozen heeft voor de te houden MaskeradeGa naar voetnoot*) is een gevolg van het feit, dat dit historis tijdperk zich kenmerkt door zijn zeer weelderige en kleurvolle kostumes. De voorname kleding was in die dagen in hoge mate elegant. De driekante steken waren met goud en zilver borduursel gegarneerd, de pruiken, die een overgang waren van de grote allonge tot de korte staartpruik, flatteerden de kaalgeschoren gezichten van de aristokratiese 18e eeuwers, terwijl de jassen van zijde of fluweel in allerlei zachte tinten en met veel goud en zilver passement langs de randen en opslagen, open werden gedragen om de sierlike lange vesten te laten zien en van het middel af wijd uitstonden. Men maakte daarbij zeer veel werk van kanten dassen en handboorden en droeg niet te wijde korte broek en lage schoenen met zilveren gespen.
De vorstelike personen zullen bij hun intocht gezeten zijn in een galakoets, bespannen met acht schimmels, terwijl in een tweede koets zullen plaats nemen vier hofdames.
De stoet zal in zijn geheel bestaan uit 90 personen, waarvan 55 studenten, terwijl de damesrollen zullen vervuld worden door een vijftal Groningse meisjes.
Dat deze intocht, zowel bij dag als bij avond een schitterend effekt zal maken behoeft geen nader betoog en het is dan ook haast overbodig de lezers van Neerlandia aan te sporen Groningen met een bezoek te vereren.
De tweede voorname gebeurtenis in de feestweek is de plechtige opening van de nieuwe Akademie.
Toen 30 Augustus 1907 het oude gebouw de vlammen ten prooi werd is van alle kanten, door kuratoren, professoren, studenten en burgerij een ijver ontwikkeld, als zelden is gezien, om Groningen in elk geval zijn Universiteit te laten behouden, maar tevens om een gebouw te krijgen schoner en grootser dan het afgebrande. Dat deze ijver niet te vergeefs is geweest, mag blijken uit het ieit, dat we binnen 2 jaar staan voor een tempel der wijsheid, die zeker niet voor één buitenlandsche behoeft onder te doen.
Het gebouw, ontworpen door de rijksbouwmeester Freyman, is opgetrokken in Hollandse renaissance stijl. Op een van de vleugels bevindt zich een 40 meter hoge toren, die waarlik een sieraad van de stad kan genoemd worden.
Gedurende de gehele week zullen er te Groningen muziekuitvoeringen, konserten, bals, wedrennen, optochten, kleppermarsch, vuurwerk, volksspelen, bioskoopvoorstellingen enz. gegeven worden.
Mogen deze feesten voor vele Nederlanders en Stamverwanten een aanleiding zijn om Groningen te bezoeken, ik geloof zeker, dat ze naar hun haardsteden zullen terug keren opgetogen over het vele schoons, dat ze gezien hebben en zo zal dan ook dit feest er toe bijdragen om de band tussen alle Stamverwanten van Noord en Zuid nauwer aan te halen.