Mededeelingen en allerlei
Jan Maat.
In den sleepdienst over de oceanen - zoo schreef dezer dagen de Shipping Gazette, het groote Engelsche scheepvaartblad - zijn de Nederlanders vooraan.
Dat slepen is een moeilijk en gevaarlijk werk. Men herinnert zich nog, hoe Hollandsche sleepbooten een drijvend dok uit Engeland om de Kaap naar Durban hebben gebracht, nadat Engelschen met die taak schipbreuk hadden geleden. Nu brengen weer twee sleepbooten van de firma L. Smit & Co. te Rotterdam - de Zwarte Zee en de Oceaan - een dok van Engeland door de Straat van Magelaens naar Callao op de Westkust van Zuid-Amerika. Omtrent 1 Maart vertrokken zij met hun kostbare vracht op sleeptouw van Punta Arenas. Het zwaarste en langste gedeelte van de reis was daarmede achter den rug. Men neme de kaart even voor zich en zie wat een tocht dat wordt!
Maar er zijn nog andere machtige sleepbooten van dezelfde reeders op de hooge zee. De Poolzee, die een baggermolen naar een Zuid-Amerikaansche haven heeft gebracht, is nu onderweg met den ontredderden viermaster Woglinde, groot 2650 ton, op sleeptouw van Rio Janeiro naar Hamburg. Mede onderweg zijn de Roode Zee en de Zuiderzee. De Roode Zee kreeg te Montevideo averij, toen zij er samen met de Zwarte Zee met het dok voor Callao binnenviel. Dadelijk werd de Oceaan gezonden om haar plaats in te nemen. De Zuiderzee, die juist eenige lichters van Antwerpen naar Rio Grande had gebracht, begeleidt nu de opgekalefaterde Roode Zee naar Rotterdam terug. Dan is er nog de Lauwerzee, die een stoomboot van IJmuiden naar Paramaribo brengt.
Nog noemen wij eenige reizen van sleepbooten der Internationale Sleep-Maatschappij, eveneens te Rotterdam. Deze reederij heeft al eens baggermolens uit Emden en Amsterdam naar Sjanghai laten sleepen. Nu moet zij vijf petroleumlichters uit ons land naar Singapore vervoeren. Een is er al aangekomen, een tweede is onderweg. En zoo zou er van nog andere sleepdiensten te vertellen zijn.
Er wordt in de Nederlandsche bladen nooit veel ophef van dergelijke tochten gemaakt - we moeten ze nu aan een Engelsch blad ontkenen - maar wie zich de gevaren van dat sleepen indenkt - men stelle zich een boot voor, die in een storm niet alleen op eigen heil bedacht moet wezen, maar nog een zware vracht op sleeptouw heeft, die zij niet los mag laten! - weet Jan Maat te waardeeren.