Ned. scholen in het Buitenland.
Naar aanleiding van dit op de Alg. Verg. van Groep Nederland te Amsterdam behandeld onderwerp schrijft de heer W. van Deth te Brussel ons o.m.:
‘Sedert September 1901 bestaat er hier in Brussel een Nederlandsche Christelijke School, 5 Nieuwe Graanmarkt. Deze school is geheel ingericht als de Ned. scholen voor lager- en meer uitgebreid lager onderwijs, omvat dezelfde vakken en gebruikt nagenoeg dezelfde leerboeken. Alleen met het oog op de omgeving, waarin we leven, wordt er meer dan in Nederland tijd besteed aan de Fransche taal. Aan het hoofd staat een Ned. onderwijzer met hoofdakte, akte Fransch en aanteekening voor vrije- en ordeoefeningen, bijgestaan door eene Ned. onderwijzeres met hulpakte, akte Fransch en Engelsch en een gediplomeerde Zwitsersche onderwijzeres voor het Fransch.
Het doel, dat tot oprichting leidde, was tweeerlei: eenerzijds eene religieuse bedoeling en anderzijds om kinderen van Ned. ouders in België woonachtig in de gelegenheid te stellen eene Ned. opvoeding te ontvangen, de Ned. taal en geschiedenis zuiver te leeren en zoodoende bekwaam te zijn om later de studiën aan Gymnasium, Hoogere Burgerschool of Handelsschool in Nederland te kunnen volgen.
De school gaat uit van de grondgedachte: onderwijs te geven in Christelijken geest en wel voldoend lager onderwijs, gedurende de eerste zeven leerjaren en voortgezet lager onderwijs gedurende de drie volgende, met dien verstande, dat de hoeveelheid kennis aan het eind van het tiende leerjaar aangebracht, ongeveer gelijk zij met dat, wat in Nederland als eind-resultaat aan Hoogere Burgerscholen met driejarigen cursus wordt bereikt.
De vakken, waarin onderwijs gegeven wordt, zijn: bijbelsche geschiedenis, kerkgeschiedenis, lezen, schrijven, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde, zingen, wiskunde, Nederlandsch, Fransch, Engelsch en Duitsch.