Een Nederlandsche vinding.
Men vervaardigt tegenwoordig gas, dat geen verlichtings- doch wel verwarmingsvermogen bezit.
Zulk gas verkrijgt men door stoom over heete kolen te blazen. Dat gas heet watergas of, daar het met een blauwe, niet-lichtgevende vlam brandt, blauwwatergas.
Verschillende stelsel zijn uitgedacht om dat gas te bereiden. Dat van de Nederlanders Dr. Kramers & Aarts wordt door velen gunstig beoordeeld.
In Amsterdam hielp de heer v.d. Horst, directeur der Gemeente-Gasfabrieken deze Nederlandsche vinding in de praktijk toepassen, in Venlo, Dongen, Breda, Zevenbergen wordt er gebruik van gemaakt en ze vond zelfs haar weg naar Spanje (Cadix) en Engeland (Uxbridge).
Bedoelde vinding, eigendom van de maatschappij tot Exploitatie van Watergas-Patenten Dr. Kramers & Aarts te Amsterdam, wordt in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal ingevoerd door eene Nederlandsche firma J. & O.G. Pierson, te Parijs, die er in die landen de aandacht op wist te vestigen.
Op het Congres van de Fransche Gasfabrieken, 19, 20 en 21 Juni te Parijs gehouden, werd het Nederlandsche systeem zeer geroemd. Na lezing van een rapport van een 4-daagsche proef, genomen te Zevenbergen door den heer Payet als afgevaardigde van de Société Technique de l'Industrie du Gaz en France, werd het met een verguld zilveren medaille (medaille de vermeil) bekroond. Dit is de hoogste onderscheiding tot nu toe aan watergas toegekend.
Wij laten de beoordeeling dezer Nederlandsche vinding over aan deskundigen. Maar met ingenomenheid maken wij melding van de waardeering, die zij reeds vond, niet alleen hier te lande maar ook over de grenzen, wat voor een goed deel te danken is aan een Nederlandsche firma te Parijs gevestigd.
Krachtig aangevat, kan ook de Nederlandsche Nijverheid hare degelijke voortbrengselen invoeren in den vreemde. De meening, dat Nederland toch niet tegen de groote buren op kan, late men over aan kleingeloovigen.