Mededeelingen.
Nederlandsche vereenigingen in het Buitenland
In Rumenië is eene Nederlandsche Vereeniging opgericht.
Tot Voorzitter werd gekozen de heer K. Ozinga te Campana, tot Secretaris-Penningmeester de heer Mr. J.P.L. Gelpke, Director Fabrica de Pétrol ‘Astra’, Ploesti, Rumenië.
Het Bestuur dezer nieuwe Vereeniging, het Hoofdbestuur kennisgevende van de oprichting, verzocht daarbij tevens mededeeling van de voorwaarden van toetreding tot het Verbond.
Het Hoofdbestuur ontving in den laatsten tijd gelijksoortige mededeeling en uitnoodiging van de Nederlandsche Vereenigingen te Dusseldorp, Leipzig en Genua.
Dit feit is opmerkelijk genoeg om er in 't bijzonder de aandacht op te vestigen.
Op zich zelf stemt het sterk toenemen der Nederlandsche vereenigingen tot dankbaarheid. Krachtig dringt het besef door dat men zich moet vereenigen, wil men zich als Nederlanders handhaven tegenover den vervreemdenden invloed van het land, welks gastvrijheid men geniet.
Maar het is vooral in hooge mate bemoedigend, dat blijkbaar eene nieuwe geest is gekomen onder die Nederlandsche Vereenigingen. Zij geven het Verbond kennis van hare oprichting en doen de voorbereidende stappen om tot aansluiting bij het Verbond te geraken.
Men gaat dus meer en meer begrijpen, dat het niet voldoende is eene Nederlandsche vereeniging te vormen, maar dat het noodig is, deze een deel te doen uitmaken van het groote lichaam, dat de Nederlandsche beweging over heel de wereld moet leiden. Want wèl is in den laatsten tijd het Verbond in dit opzicht sterk vooruitgegaan; zijn vertakkingen en stations nemen belangrijk toe, maar, zoolang de Nederlandsche Kolonies in den vreemde van verre blijven, is nog altijd het Verbond niet waar het wezen wil. Het moet eenmaal vormen de sterke band onder allen van Nederlandschen bloede en van Neerland's Stam, waar ook ter wereld gevestigd.
In de Nederlandsche Vereenigingen te Dusseldorp, Leipzig, Genua en in Rumenië hopen wij dus weldra zelfstandige afdeelingen van het Verbond te mogen begroeten.