Neerlandia. Jaargang 10
(1906)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermdVan de Boeken-CommissieAdres van den 1en Secretaris: 206 Mathenesserlaan, Rotterdam. Adres voor toezending van boeken: Boekenhuis, 63 van der Duynstraat Rotterdam.
Van den Minister van Marine ontvingen wij een schrijven, waarin Zijn Excellentie zijn instemming betuigt met ons streven om de Nederlandsche marine-matrozen goede lectuur te bezorgen in de havens, waar Hr. Ms. oorlogsschepen tijdelijk vertoeven. Van regeeringswege was daarvoor ook reeds eenigszins gezorgd. Uit alle havens wordt ons bericht, dat de ontvangst der couranten geregeld wekelijks plaats vindt.
Telkens meer Nederlandsche kolonies worden door ons van boeken voorzien. Het laatst betrof het de Hollandsche Club te Johannesburg, die nu evenals de Nederlandsche Vereeniging te Pretoria, twee vereenigingen te Londen, een te Parijs en de kolonie te Teheran een flinke boekerij bezit. | |
[pagina 12]
| |
Het is een verblijdend teeken, dat de samenwerking van alle vereenigingen, die voor Zuid-Afrika werken, op ons terrein volkomen is, zoodat alleen wij de boekenzendingen namens die allen bezorgen. Met de volgende vereenigingen staat de Boeken-Commissie in de meest vriendschappelijke betrekking: ‘de Nederlandsch Zuid-Afrikaansche Vereeniging’, ‘het Christelijk Nationaal Boerencomité’, ‘de Nederlandsche Maatschappij tot Handhaving van Stamverwante belangen in Zuid-Afrika’, de ‘Zuid-Afrikaansche Voorschotkas’ het ‘Herman Coster-fonds’, ‘Jong Nederland en Zuid-Afrika.’
Nog steeds gaan Zuid-Afrikaansche bladen voort hun lezers op onze Boeken-Commissie opmerkzaam te maken. ‘De Volkstem’ doet dat ook wel door een populair stukje op te nemen, waarvan het slot als volgt luidt: ‘Dit is natuurlik baje moeilik om sommer aan iedere aanvrager boeken te stuur - niemand sal dit ook verlang nie - en daarom raai ons ons lezers aan om die bestelling te laat doen deur 'n onderwijzer van die C.N.O.’ Vandaar, de laatste weken, de toevloed van aanvragen van C.N.O.-mannen, die dan tegelijk voor eigen school vragen. Ook in de Kaap-Kolonie stijgt de belangstelling voor onzen arbeid zeer snel. De Boeken-Commissie gaat daar o.a. al de takken der ‘Zuid-Afrikaansche Christelijke Vrouwenvereniging’ - de merkwaardige en hoogst nuttige vereeniging van Hollandsch-Afrikaanschgezinde vrouwen - van boekerijen voorzien.
Kunnen de leden van het A.N.V. ons niet eens helpen aan goede stichtelijke lectuur (vooral rechtzinnige) uit de laatste dertig jaar? Wij zijn overstelpt met stichtelijke boeken uit de 17e en 18e eeuw, vaak onooglijk van uiterlijk. Men begeert die nergens, doch vraagt dikwijls om lectuur van dien aard uit den laatsten tijd. Wie helpt ons?
Eenigen tijd geleden werd in een onzer groote bladen, naar aanleiding van 't bezoek van een Nederlandsch oorlogsschip aan Genua, de opmerking gemaakt, dat men aldaar zoo weinig van Holland merkte. Wij stellen er prijs op van onzen kant te verklaren, dat 't ontbreken eener Nederlandsche boekerij voor onze zeelieden te Genua slechts te wijten is aan het gemis van een goede gelegenheid om de boeken te plaatsen. Zoodra die er komt, volgt de toezending en is er althans iets van Nederlandsch leven te Genua te bespeuren.
Hoe vaak wordt het stambewustzijn van andere volken - en terecht - ons Nederlanders ten voorbeeld gesteld! Aangenaam is het dan ook te lezen, wat een Nederlandsch Consul ons dezer dagen schreef naar aanleiding van onze boeken- en couranten zendingen: ‘Het ware te wenschen, dat ook van andere landen zulke belangstelling in de natonale scheepvaart en de menschen, die haar dienen, mocht blijken.’ De laatste kisten die in 1905 verzonden zijn, waren bestemd voor Groep Suriname te Paramaribo (één kist met schoolprijzen); 12 Debatsvereenigingen in de Kaap-Kolonie en den Vrijstaat, en een Transvaalsch onderwijzer, die van hier terugkeerde. Het totaal voor 1905 bedraagt niet minder dan 141 kisten! Het komend jaarverslag brengt hierover meer bijzonderheden. Voor 1903 en 1904 waren de getallen 97 en 77. - Met moed gaan wij het nieuwe jaar in! Reeds werd 1 kist verzonden en wel naar Batavia, voor Groep Ned. Indië, ten behoeve harer boekerijen van leesgezelschappen voor minvermogende Europeanen. Meerdere kisten hiervoor zullen volgen. De 1e Secretaris, Dr. W. Van Everdingen. Rotterdam, Jan. '06. |
|