Uit onze Takken.
Aalst. - Uit de werkzaamheden van de Letterkundige Afdeeling zijn te vermelden: een lezing van den Heer Victor De Smet, over de eerste beginselen der kunst, waarin hij het ontstaan naging van het kunstbegrip bij de onbeschaafde volken: versiering van het menschelijk lichaam: schilderingen op de huid, inkervingen, haarkapsel, banden, ringen, oorbellen, haarspelden enz.; allereerst: onderscheidings-, waardigheids-, veiligheidteekens zonder kunstbedoeling; in de tweede plaats slechts de kunstbedoeling bij de versiering van wapens, bogen, schilden, knodsen, messen, aardenwerk, booten enz. De versiering berust op de voorstelling van een in de werkelijkheid bestaand wezen, eerst zoo getrouw mogelijk, gaandeweg omgewerkt tot een gestyliseerd of meetkundig motief, onderworpen aan de twee beginselen: vereenvoudiging en maat (rhythmus); - een lezing van den heer Carlos Moens over het onderwerp: De mensch op hooge bergen, waarin de spreker den invloed naging van het verblijf op hooge bergen op het menschelijk organisme en de gevolgen voor zijn lichaamstoestand; - een voordracht over Draadlooze Telegrafie door den heer Leo Callebaut, waarin deze, met groot gemak van spreken, op de duidelijkste wijze, uitgaande van de eenvoudigste beginselen der electriciteit: ontstaan van den electrischen stroom, benuttiging er van tot het geven van seinen, draadtelegrafie, uiteenzette wat draadlooze telegrafie was, welke wonderen ze nu reeds verwezenlijkt had, wat hare toekomst was. Verschillende toestellen verduidelijkten de voordracht.
Zooals men ziet, wordt in deze Letterkundige Afdeeling niet uitsluitend aan letterkunde gedaan, maar worden hier onderwerpen behandeld, die strekken tot alzijdige ontwikkeling der leden. Zoo worden jongelieden bekwaamd, die later uitstekende diensten zullen kunnen bewijzen aan de inrichting van Hooger Onderwijs voor het Volk.
Antwerpen. - De Antwerpsche Tak heeft zijn werkzaamheden vroeg hervat. Men weet hoe verdienstelijk deze Tak zich gemaakt heeft door de inrichting van Liederavonden voor het Volk, welke plaats grepen in de feestzaal van den Heer De Beukelaer. Tot grooter ruchtbaarheid werd het winterseizoen thans aangevangen door een groot propagandafeest in de feestzaal van de Koninklijke Maatschappij van Dierkunde, op Woensdag 13 September 8¼ u. 's avonds, waar door de vrouwen en meisjes een aantal vroeger aangeleerde liederen gezongen werden, terwijl een nieuw lied werd ingestudeerd.
Glansrijk lukte dit feest en het is te hopen, dat het gevolg aan nieuwen steun voor het Verbond in zijn edel streven niet uitblijven zal.
Leestafel. In den schoot van den Antw. Tak werd besloten tot de inrichting van een Nederlandsche Leestafel, die de leden gelegenheid zal geven om zich op de hoogte te houden van de letterkunde van den dag. Tegen een jaarlijksche bijdrage van 6 fr., voor de Leestafel, zullen leden van den Antwerpschen Tak de gelegenheid hebben om jaarlijks een 50-tal nieuw verschenen boeken (Belletrie en Wetenschap) te lezen..... als ze die meester kunnen. Leden van den Antwerpschen Tak gelieven zich hiervoor te wenden tot K. Van den Oever, Steenhouwersvest 20 of Aug. Bossaerts, Pierenbergstraat 33, Antwerpen.
Tak Brussel. - De maand Juni is voor den Brusselschen Tak een tijdperk van feestviering geweest. Den 9 Juni werd het tienjarig bestaan herdacht en den 18den werd het feest voortgezet.
Niet onopgemerkt mocht deze gebeurtenis voorbijgaan, want, - al te dikwijls wordt 't over het hoofd gezien - het is in April 1895 te Brussel, in 't Maastrichtsch Bierhuis, in dezelfde zaal waar de Brusselsche Tak nu nog vergadert, dat het denkbeeld van een Algemeen Nederlandsch Verbond, omvattende al de vertakkingen van den Nederlandschen stam, voor 't eerst ontwikkeld werd, terwijl den 9den Juni daaropvolgende het Verbond feitelijk werd gegrondvest door de oprichting van den Brusselschen Tak. Brussel is de bakermat van 't Verbond en de Heer H. Meert, secretaris van Groep B., was zijn eerste profeet.
Den 9 Juni werd dus de feestzitting gehouden en na een rede van den Heer Mr. W. Thelen, Voorzitter, die de beteekenis van den avond uiteenzette, na een beknopt, maar volledig overzicht der werkzaamheden van den Tak van 1895 tot 1905, door den schrijver, den Heer A. Matton, kwam de Heer H. Meert aan 't woord in de hoedanigheid van ‘stichter van het Algemeen Nederlandsch Verbond’ zooals de uitnoodigingskaarten hem noemden.
De Heer H. Meert herdacht in een breedvoerige verhandeling, niet alleen de wording - zijn werk - maar nog de stichting, het doel, de beteekenis, het nut, de toekomst van ons Verbond. Dat het den wakkeren strijder, nu evenals toen met denzelfden ijver in de bres, niet aan warme en erkentelijke toejuiching ontbrak, is dan ook geen wonder.
De Voorzitter bracht nogmaals hulde aan allen en namelijk aan eenige nog aanwezige stichters, de Heeren E. T'Sjoen en Joh. Kesler, en, na 't afloopen van het musikaal gedeelte, ging eenieder