Vreemde woorden.
Na het Haagsche Besluit.
De vreemde woorden, in schijn slechts rijkdom, verraden meestal bittere armoe.
Men klaagt over kappers en bakkers, vergetend dat men coiffeurs en patissiers verdient. Niet van hen en andere neringdoenden zal verbetering uitgaan, wel van de leden van het Verbond, die den taaien wortel van het kwaad trachten af te steken. Het publiek moet voorgaan.
Het is immers geen schande Nederlander te zijn en zijn taal te eeren? Wie anders denkt, die stare op onze Koningin en onze Koningin-Moeder, wier woord en schrift het tegendeel getuigt.
Zooals altijd moet men de grootste verwachting stellen op de jeugd. En de heer Emants zal het waardeeren dat in Parsifal. het Weekblad voor onze jonge scholieren, geestdriftig voor hem en zijn medestanders partij wordt getrokken. Maar in hetzelfde nummer van hetzelfde blad, staan naar aanleiding van een voetbalwedstrijd, match en keeper, en captain en return-match, en three cheers en backs en forwards en half-backs, woorden die stuk voor stuk door gelijkwaardige hollandsche kunnen worden vervangen. In Groningen blijkt een gezelschap Be Quick te heeten, alsof rappe gasten in Nederland niet konden bestaan In Dordrecht heet er een ‘Football-Club’ en zijn leden komen ternauwernood onder en boven uit de broek. Dan nog zalig de Veuve Knul et Fils en de salon pour la Coupe des Cheveux et la Barbe.
Dat dit laatste geen fransch is, wat doet dat er toe? Maintenée is het ook niet, en beau jour ook niet, en flux de bouche ook niet, en tic douloureux ook niet, en honneur au plat ook niet. Dat heeft Jan van Rijswijk ons al zoo lang geleden gezegd; toch doen wij altijd maar alsof, ongevoelig voor de bespotting, die er ons rechtmatig loon voor is.
Nog een bewijs dat Emants woord ingang vond. De jongste Afdeeling van het A.N.V. die ons bijzonder welkom is, omdat het studenten zijn die haar vormden, de Leidsche, heeft onder instemming met het Haagsche besluit, een practisch middel aan de hand gedaan, dat zeer de overweging verdient. Zij wenscht op de e.k. Alg. Verg. voor te stellen, dat het groepsbestuur een met redenen omkleed rondschrijven zal richten aan de groote winkeliers en winkeliersvereenigingen, om lid te worden van het A.N.V. en aan de toegetreden winkeliers een bord uit te reiken, vermeld hun lidmaatschap.
In de toelichting werd o.a. gezegd dat de winkeliers daardoor bekend zullen worden met het streven van het A.N.V. en de vrees zal worden opgeheven, dat Hollandsche opschriften op de winkels voor een bewijs van minderwaardigheid gelden. Tevens ligt voor de hand dat de Hollandschgezinde winkelier zooveel mogelijk Hollandsche fabrikaten zal begunstigen, en omgekeerd de leden van het A.N.V. deze winkels zullen bevoordeelen boven andere, terwijl eindelijk de borden grootere bekendheid zullen geven aan het A.N.V.