een rede over de ‘politieke toestanden in de Transvaal’ en zijn bezield pleidooi voor zijn vaderland, wekte de geestdrift van zijn toehoorders zoodat een motie aangenomen werd om een telegram van sympathie te zenden aan President Kruger, luidende:
Aan President Kruger. - Transvaal.
Bosman houdt geestdriftige vergaderingen. De Hollandsche kolonisten sympathiseeren met de Transvaal. Dat gerechtigheid haar loop hebbe.
Dosker-Kollen.
Daaraan werd door de Com. een tweede telegram toegevoegd van den volgenden inhoud:
Aan Koningin Victoria. - Engeland.
De Hollandsche Kolonisten in Michigan bidden Uw Majesteit ernstiglijk om den oorlog met de Transvaal af te wenden. De Christen-wereld slaat biddend den loop der dingen gade.
Dosker-Kollen.
Reeds 's anderen daags morgens werd navolgend telegram van President Kruger ontvangen:
Pretoria, 18 Sept. 1899.
Dosker-Kollen. - Holland, Mich.
Hartelijk dank voor sympathie. Staatspresident.
Is het niet verblijdend na te gaan hoe de idee van de Nederlandsche stameenheid en van onze stamsolidariteit zegevierend haar weg maakt over de wereld en te zien, wat aandeel ons Verbond kon nemen in 't wekken van sympathie voor onze diep verongelijkte stambroeders? Prof. Henry E. Dosker, Hoogleeraar aan Hope College en Prof. Dr. G.J. Kollen, President van Hope College zijn beiden leden van de Westersche Afdeeling van groep D van ons Verbond. We wenschen beide Heeren van harte geluk met het door hen genomen initiatief. Het zou onze stamgenooten ongetwijfeld ten goede komen, kon deze sympathiebeweging zich over gansch Amerika verbreiden.
***
Ook te Chicago trad Rev. Bosman op in de Eerste Geref. Kerk aan Hastings Street handelende over ‘Transvaal en de Transvalers’. Ook van hier werd een kabelgram aan Koningin Victoria opgezonden: ‘In the name of Jesus avert the war with Transvaal.’