lijke richting genoemd, waarvan Herbart als de grondlegger mag aangezien worden.
Het bevat verscheidene hoofdstukken, waarin achtereenvolgens gehandeld wordt over Herbart, zijne voorgangers en zijne voornaamste volgelingen; over de gedachte, die aan de Herbartiaansche pedagogie tot grondslag ligt, over cultuurhistorische trappen, concentratie, formeele leertrappen, opbouwend onderwijs.
Het werk van den Heer Anri is een verdienstelijke arbeid!
Overtuigd als hij is, dat de bestaande leerprogramma's door hunne opvatting niet genoeg rekenschap houden met de trapsgewijze ontwikkeling van den menschelijken geest; dat zij daarbij te veel in het spoor van de sleur en de kalme berusting in bestaande toestanden loopen, heeft hij er mede gebroken. Dit doende heeft hij zich verdienstelijk gemaakt!
De grootste waarde van zijnen arbeid ligt echter in zijn opbouwend karakter. Door middel van leerplannen, tabellen, schema's van lessen heeft hij het waarom en het hoe der nieuwere pedagogiek doen zien en alzoo een basis van practische toepassing geleverd.
Aan allen, die het met den bloei en den vooruitgang van ons middelbaar en lager onderwijs wel meenen, wenschen wij het boek van den heer Anri in de hand!
- De Geschiedenis der Beeldende Kunst, naar Dr. Wilhelm Lübke, door Weissman, bij Hoste, Gent, is gevorderd tot de 22e aflev. waarin de geschiedenis van de Middeleeuwsche Kunst wordt voortgezet.