Vlaamsche Kroniek.
- De maatschappij van Nederlandsche Letterkunde van Leiden, de oudste letterkundige vereeniging der Nederlanden, heeft de volgende Vlamingen tot leden benoemd: MM. Juliaan De Vriendt, kunstschilder en lid der Kamer; Dr. Frederichs, leeraar aan het athenaeum van Oostende en A. De Cock, hoofdonderwijzer te Denderleeuw.
- De Gemeente St Gillis-bij-Brussel is gezegend met 'nen rijksontvanger, zoo men zegt gewonnen en geboren te Brugge, doch die nen ingekankerden haat tegen 't Nederlandsch schijnt te hebben. Al zijne omzendbrieven zijn uitsluitend in het Fransch. Wat denkt de Heer Minister daarvan?
- Uit een Brusselsch blad nemen we het volgende: ‘Het schijnt wel, dat de goede inzichten van schepen Lepage hier en daar over 't hoofd gezien worden. Zoo vernemen wij, dat een huisvader zijne twee dochters uit eene school heeft teruggetrokken, nadat reeds eenmaal de taal zijner kinderen door eene “pure française... de Bruxelles” voor jargon uitgekreten werd. Onlangs trad zelfs de bestuurster in 't krijt, om aan 't andere meisje haar accent te verwijten en te doen voelen dat ze daarom niet in haar examen zou slagen. Daarop heeft de vader aan die lieftallige dame 'nen brief geschreven, die niet malsch is, en die ze waarschijnlijk niet aan den H. Lepage zal mêegedeeld hebben. En als nu de schepen zeer nieuwsgierig is, kan hij zich tot ons wenden, wij zullen hem man en paard noemen, en ook afschrift van bewusten brief bezorgen.’ Wat zonderlinge opvatting die Brusselsche franschgezinde dames toch hebben van opvoedkunde.
- Onze Koninklijke Familie zal op de kroningsfeesten van Koningin Wilhelmina der Nederlanden vertegenwordigd zijn door prins Albrecht.
- Door M. Vinck van Autwerpen, is eene Fransche vertaling geleverd van Vondel's Lucifer. De Heer Vinck die vele jaren te Parijs heeft verbleven, heeft gedurende vijf jaren aan deze vertaling gewerkt.
- Door de Vlaamsche tolbeambten wordt erg geklaagd, in hun orgaan ‘Ambtenaarsblad’ over de vele voordeelen, die aan de Waalsche beambten worden toegekend tot greot nadeel van de Vlaamsche.
- Onze Vlaamsche kunstenaars hebben zich wëer allergunstig onderscheiden in het buitenland. De Heer Alb. Baertsoen van Gent heeft in de internationnale tentoonstelling van schoone kunsten te Buda-Pesth, de groote gouden medaille bekomen, de grootste onderscheiding welke in die tentoonstelling verleend werd. In de tentoonstelling van Barcelona heeft de Vlaamsche schilder- en beeldnouwschool zich op buitengewone wijze onderscheiden; de Vlamingen hebben een 30 tal onderscheidingen bekomen, waartusschen 16 eerste gouden medailles, terwijl Holland er 8 en Spanje 6 bekwam. Ook zijn er een twaalftal werken van Vlaamsche kunstenaars voorgesteld om aangekocht te worden voor het museum van Barcelona.