men eindelijk te recht kwam bij een dokter, destijds te Boma gevestigd, die hem kon vertalen. Deze kleine mededeeling, bewijst van hoe weinig belang de kennis van onze taal door het Bestuur van den Vrijstaat geacht wordt.
Het spreekt ook vanzelf, dat er volstrekt niets van ambtswege gedaan wordt om onze taal eenigszins in den Vrijstaat te verbreiden. Men zou er de gelegenheid toe hebben in de scholen van de zendingen. Maar dat schijnt van ambtswege eerder tegengewerkt te worden dan begunstigd.
In België worden tal van Congoleesche kinderen opgevoed. Uitsluitend in 't Fransch. Dat is 't geval in de meisjes- en de jongenskostschool te Gijsegem. Wel moge men een negertje in onze taal een gelukwensch leeren opdreunen, wanneer de jonge Aalstenaar Boone, die zich onderscheiden heeft in de gevechten tegen de Mahdisten, op 't stadhuis van zijn geboortestad ontvangen wordt; dat strekt alleen om de oogen te verblinden: te Gijsegem worden de negerkinderen grondig verfranscht. Onlangs bevond ik me op den trein van Aalst naar Antwerpen. Te Gijsegem stapten drie negerinnetjes op van zoowat 17 jaar, voor zoover ik 't aan hun zwart bakkesje of liever aan hun lichamelijke ontwikkeling kon zien. Ze begonnen onder mekaar te praten: 't was Fransch. Het ging heel vlot en met dezelfde aanstellerige stembuigingen als van al onze verfranschte kostschooljuffertjes. Als ze wat uitgebabbeld waren, nam de een (Marie Eylyla, heette ze; de andere droegen de lieve namen van Anna en Gabrielle) een boek ter hand; 't was een Fransche spraakkunst. Dat gaf me gelegenheid om een gesprek met haar aan te knoopen en na te vragen of ze ook nog audere talen kende of die leerde te Gijsegem. Neen, wat haar zelf betrof, ofschoon ze reeds 10 jaar te Gijsegem was. Maar Anna leerde Vlaamsch. Ik vroeg daarop aan Anna of ze wat kon spreken. Geen schijn van. Ze kende alleen woorden. Spreken kon ze niet: ‘Le flamand est trop difficile,’ zei ze me. Alsof het niet buiten kijf was, dat de Fransche spelling, de Fransche spraakkunst oneindig moeilijker zijn dan de Nederlandsche. Maar voor Anna ken het wel den schijn hebben alsof het Nederlandsch moeilijker was, omdat het weinige theoretisch onderwijs, dat ze in die taal ontving door geen oefening hoegenaamd gesteund werd. Vlaamsch gewaardigen zich de lieve zusters te Gijsegem niet te spreken. Integendeel: ze verbieden streng aan de leerlingen, dat ze Vlaamsch zouden spreken op de speelplaats. Wie zich aan dat misdrijf
schuldig maakt, krijgt la clef en moet een cent boet betalen en moet met den sleutel rondloopen tot ze een gezellin op 't Vlaamsch spreken betrapt, wie ze dan haar sleutel kan geven. Het weinige theoretisch onderwijs in 't Nederlandsch, dat de meisjes ontvangen is dus volkomen onvruchtbaar, vooral daar haar van een anderen kant feitelijk verachting voor onze moedertaal ingeboezemd wordt. Marie Eylyla zal nu weldra naar den Congo terugkeeren om zich te wijden aan het werk van de beschaving van haar natuurgenooten, maar ook ..... aan hun verfransching.
Als men aldus den Congo zal verfranscht hebben, is hij precies rijp om door Frankrijk overgenomen te worden. Het leger, thans in 't Fransch aangevoerd, kan van den eenen tot den anderen dag onder 't kommando van Fransche officieren komen: de Congoleesche soldaten zouden 't verschil niet eens gewaar worden.
In de volgende aflevering kom ik op de zaak terug. Nog dit. Onze vriend vraagt, wat zou kunnen gedaan worden voor de verbreiding van onze taal in Congoland. Hierover zullen we handelen. Maar om iets in Congo te kunnen uitrichten, moeten onze betrekkingen met dit land uitgebreid worden. We weten dat daar vele, Vlamingen verblijven, en niet alleen Vlamingen door geboorte, maar van de rechte soort: Vlaamschgezinden. Laat ieder, die daar een vriend of een kennis heeft, hem aanschrijven om lid te worden van het A.N.V. Afleveringen van Neerlandia en toetredingskaarten hebben we voor dat doel altijd beschikbaar voor wie ze vragen willen. Dat kan al dadelijk gedaan worden. Op die wijze wordt de grondslag gelegd, waarop we verder bouwen kunnen. Ook kan ieder, die eenige nadere inlichtingen heeft omtrent het verfranschingswerk in den Congo de zaak helpen voorbereiden, door in Neerlandia mede te deelen wat hij weet.
Hip.