Gent.
Den 20n Maart richtte de Gentsche Tak van het Algemeen Nederlandsch Verbond twee volksvergaderingen in over het wetsvoorstel De Vriendt te Malderen en te Lebbeke.
Te Malderen werden de sprekers hartelijk ontvangen door den heer Augustinus Vrankaert, die de meeting, vroeger te Buggenhout gegeven, bijgewoond had, en al het mogelijke gedaan had om, ook te Malderen, de Vlaamsche Beweging bekend te maken. Met eenige woorden verwelkomde de heer Vrankaert de propagandisten, wien het veel genoegen deed, zulk een hartelijke, welgemeende en sierlijke ‘speech’ vanwege een eenvondig boer aan te hooren.
Dan trok men al te zamen naar het lokaal der Fanfaren, waar die maatschappij zich vereenigde en ook de heer Burgemeester de Gentsche sprekers hartelijk welkom heette. Vandaar ging het in stoet, door de Fanfaren voorafgegaan, naar den ‘Hertog van Beieren’ waar de meeting plaats had.
Aan het bureel namen nevens de heeren Burgemeester en Vrankaert en de sprekers, ook eenige inwoners van Buggenhout plaats, die de Gentsche sprekers vergezeld hadden.
De heer De Vogelaere opende de zitting en kenschetste in eenige korte woorden het streven van het. Algemeen Nederlandsch Verbond.
Daarna spraken de heeren Van Rent rghem en Sevens over de wet De Vriendt-Coremans en onze Vlaamsche grieven.
Langdurige toejuichingen onderbraken beide sprekers, en getuigden hoe diep de aanwezigen getroffen waren, en hoe zij ook inzagen dat het tijd werd, dat de toestand van minderheid waarin de Vlamingen sedert 68 jaar hadden verkeerd zou ophouden.
Ook werd, ten voordeele der taalwet, naar den Senaat eene petitie gestuurd, met honderden handteekeningen bekleed en vele aanwezigen werden lid van het Algemeen Nederlandsch Verbond.
Te Lebbeke genoten de Gentsche propagandisten eveneens een uitmuntend onthaal. De zaal der oude jongenspatronage was door een 300tal personen ingenomen. Daar ook werden de sprekers, de heeren Haarryk, Van Daele en De Witte, geestdriftig toegejuicht en werd de petitie naar den Senaat met talrijkehandteekeningen bekleed.
Den 27n Maart belegden we volksvergaderingen te Beveren-Waes en te Opdorp,
Den 3n April traden we op te Hamme. Deze was onze 38 meeting. Overal heeft het volk blijk gegeven van zijn wil taalgelijkheid te bekomen. Desniettegenstaande zullen Dupont en Tournay-Detilleux toch maar voortgaan met te beweren, dat het volk zich om geen taalrechten bekommert.