Neerlandia. Jaargang 1
(1896-1897)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd
[pagina 7]
| |
- Den 25n September keert adv. Maurits Josson terug naar Pretoria.
- Hoofdrechter Kotzé, Pretoria, werd door den Koning van Portugal benoemd tot Grootkruis van de Portugeesche Orde van de Villa Viçosa.
- Dr J.W.G. Van Oordt, vroeger redacteur van den Zuidafrikaan, in den laatsten tijd behoorende tot de redactie van Ons Land, is door de Transvaalsche Regeering aangesteld om de archieven en andere bronnen van informatie te Kaapstad te onderzoeken en alle stukken in verband met de geschiedenis van Transvaal te verzamelen.
- Dr Breyer, leeraar aan het Gymnasium te Pretoria en ijverig natuurkundige, vertrok naar het Lage Veld om daar zijne vacantie met wetenschappelijke onderzoekingen door te brengen.
- Te Klerksdorp (Z.A.R) zijn de kerkgenootschappen goed vertegenwoordigd; er zijn daar: een Wesleyaansche, een Hervormde, een Katholieke en een Swanepoelsche kerk.
- Uit Bulawayo klaagde kommandant S.W Janse van Rensbug er over, dat met ieder kolonne van de troepen in Rhodesia een Roomsche priester medegaat om de leden van zijn kerk ter zijde te staan, terwijl de Kaapsche Synode de leden van de Nederlandsche gereformeerde kerk herderloos laat, alhoewel een stevige kas het uitzenden van leeraars gemakkelijk zou toelaten.
- De tegenwoordige Voorzitter van het Kaapkolonische Parlement, advocaat Juta, lid voor Oudtshoorn, is de zoon van een Hollander.
- Sedert 1 Januari 1896 is een Algemeene Transvaalsche Boekhandel opgericht, gevestigd in het Gouvernements-gebouw van het Departement van Onderwijs (Postbus 29, Pretoria) waar leer-, prijs-, studieboeken, schoolmeubelen, schoolbehoeften, tijdschriften in alle talen, kerkboeken, muziek en werken op het gebied van schoone letteren, kunst en wetenschap in alle talen te verkrijgen zijn.
- De Heer W.J. Jooste, L.I.V. (Lid 2e Volksr.) te Pretoria, schonk £ 1000 voor het oprichten van een gebouw voor de Meriba-school te Potjefstroom.
- Door den Heer E.J. Loterijman te Pretoria, werd £ 69 beschikbaar gesteld om als prijs te worden toegekend aan het beste opstel over dit onderwerp: ‘De inval van Dr Jameson en de opstand te Johannesburg tegen het einde van 1895 en het begin van 1896.’ Dit opstel moet in 't Nederlandsch geschreven zijn. Voor hetzelfde doel heeft de Heer A. Benning van Kaapstad £ 20 beschikbaar gesteld, die als prijs zullen toegekend worden voor het tweede beste opstel.
- Onderwijs te Pretoria. De Staatsmodelschool telt nu 356 leerlingen; het Staatsgymnasium 61; de Staatsmeisjesschool 197. Al deze scholen zijn op Nederlandsche leest geschoeid. Wat het meest verheugend is, is de bloei van de Staatsmeisjesschool (hier zijn 53 kostmeisjes), waar de Transvaalsche dochters in 't Nederlandsch worden opgevoed, zoodat ze daar niet als verengelschte Misses zullen uitkomen, zooals dit met de kostscholen in de Kaap-Kolonie wel het geval is. Gelukkig Transvaal! Wanneer breekt de tijd aan, dat wij in Vlaanderen de eerste kostschool krijgen, waar onze dochters een Nederlandsche Opvoeding krijgen?
- De Heer Van Boeschoten, tweede Staatssecretaris van de Zuidafr. Republiek, is den 15 Aug. met de ‘Norman’ terug naar Z.A. vertrokken.
- De firma Dutoit (Paarl, Kaap-Kol.) die o.a. De Paarl en Di Afrikaansche Patriot uitgaf, heeft het eerste van die bladen thans vervangen door een dagelijks verschijnende krant onder den titel Het Dagblad, dat nu te Kaapstad verschijnt.
- Den 12 Aug. ll. verscheen te Pietersburg (Zafr. Rep.) een nieuwe Nederlandsch krant De Wachter. Een nieuwe bondgenoot om den strijd tegen het Engelsch aan te binden. Goed heil en lang leven!
- De uitgevers van ‘De Zuid-Afrikaan vereenigd met Ons Land (korter Ons Land), een krant, die drie maal in de week verschijnt, hebben besloten daarnevens nog een weekblad uit te geven, waarvan het eerste nr den 1en Oct. het licht zal zien.
- Begin Aug. kwam te Pretoria toe, met zijn vrouw, de Heer Baltus uit Brussel, een bekwaam Belgisch apotheker, die met assistent Van den Berg de Centraal Apotheek aldaar zal besturen.
- Eindelijk is te Pretoria (in de Marktgebouwen tegenover de Hollandsche Apotheek) De Bussy's boekhandel (firma De Bussy, Amsterdam) geopend. De Heer Dozy is de vertegenwoordiger van de firma. De winkel is met kunstsmaak ingericht. Niet alleen Nederlandsche, Fransche, Duitsche boeken, muziek, kantoor-behoeften, maar fijne gravures en allerhande snuisterijen op gebied van potlooden, pennehouders, inktkokers enz. zijn er te bekomen.
- Mevr. Dubrucq (echtgenoote van den Belgischen Consul voor den Congo-Vrijstaat te Pretoria) schilderde een allegorisch tafereel, waarop een bonte menigte, bestaande uit alle klassen der bevolking, met geestdrift de beeltenis van Pres. Kruger toejuicht, waarboven twee engelen zweven, die ‘Oom Paul’ een lauwerkrans op de slapen drukken. Vele Pretorianen hebben de schilderij bewonderd. Oom Paul, die ook een bezoek in de Skinnerstraat bracht, waar de Consul woont, zei: ‘Het is zeer mooi, maar ik verdien waarlijk niet zooveel eer.’
- Den 14 Juli vierden de Franschen te Pretoria hun nationalen feestdag. Te Johannesburg vierden de Zwitsers den 31 Juli de vestiging van hun Republiek. Dus moeten de Zwitsers daar nogal talrijk zijn. We hebben niet gehoord, dat Belgen te Pretoria een nationalen feestdag hebben gevierd. Deze kan niet anders zijn dan de 11 Juli. - Te Londen is een ‘Kaap-Kolonisatie-Compagnie’ opgericht met een aandeelen-kapitaal van £ 50,000.
- Mevr. Wed. Cornelis Botha, een dochter van Gert Maritz (aan Gert Maritz en Pieter Retief ontleent Pietermaritzburg, Natal, zijn naam), vierde den 11 Juli in de Skinnerstraat, waar ze bij twee harer kleinkinderen woont, haar 72en geboortedag.
- Den 8 Aug. werd P.E. Erasmus (thans 25 jaar oud), die zijne opleiding ontving bij het 3e Regiment Veld-Artillerie te Breda onder Kolonel Boogaard, ingezworen als Majoor bij de Staatsartillerie van de Zuidafr. Republiek.
- Het Monument-Comité (Doornkop) heeft thans in kas £ 258-4-3. De Nederlandsche Zuidafrikaansche Vereeniging heeft aan 't volk van de Zuidafr. Rep. een bewijs van sympathie aangeboden in den vorm van een monument of een bedrag van £ 100 voor dat monument.
- Op Pretoria's kerkplein laten de Ned. Bank- en Crediet-Vereeniging voor Zuid-Afrika en de Mij voor Ontplofbare Stoffen een gebouw optrekken, waar hun nieuwe kantoren een plaats zullen vinden. De voorgevel is geschetst met metieven ontleend aan Hollandsche en Vlaamsche renaissance. De ontwerper is de Heer De Zwaan. Het verdient waardeering, dat door hem de nationale kunst in eere wordt gehouden. |
|