Noord-Amerika.
Vereenigde Staten.
Chicago. De Nederlandsche immigratie is weer ten volle aan den gang, naar de Nederlander mededeelt. Jammer, dat velen van deze emigranten niet naar Zuid-Afrika kunnen gaan, waar ze ten minste hun eigen stam zouden versterken. Onder de emigranten, verloor de familie Beukema onderweg de oudste dochter.
San Francisco. In deze stad kwam onlangs een Nederlandsche Vereeniging tot stand: ‘Hollandia’; secretaris Mr. J.W. Blaauw. De Vereeniging vergadert elken Vrijdag avond te 8 uren in ‘Golden Rule Hall’, 948 Mission Street. Te eenigen tijd als Nederlanders van Chicago of elders naar San Francisco gaan, zal het de leden aangenaam zijn hen in de vereeniging te ontmoeten.
Paterson. N.J. Hier werd in 1893 een Friesche Vereeniging opgericht om Friesche en Nederlandsche zeden in eere te houden: ‘Uetspanning Trochs Ynspanning’. De ziel er van is de wakkere voorzitter: D. Hoitsma.
‘Kwam het bloed der landgenooten van Snoek, Majofski, Victor Driessens, Kleine Gartman en Peltman in 1893 in werking?’ vraagt de Gids van Paterson. ‘Nauwelijks was de Friesche Vereeniging opgericht, of uit den boezem van de Nederlandsche jongelui te Paterson verscheen een “Nederlandsche Rederijkerskamer Harmonie” op 30 October 1893.’
Den 26 Dec. 1893 werd op haar eerste vertooning ‘Gevangenwegen’ van Aug. Snieders voorgedragen door Rink de Jong, secretaris van de Vereeniging; den 26 Maart '94 gaf ze voor een stampvolle zaal: Een Lied van Moeder; den 30 Sept. Othello; den 28 Nov. '94 gaf ze haar jaarfeest met Jocrisse de Vondeling.
Het archief van deze Vereeniging bevat niet alleen autografen van H.M. de Koningin Regentes, maar handschriften van de beste hedendaagsche schrijvers, met wie zij in briefwisseling staat. Het is een verblijdend verschijnsel, dat ‘Harmonie’ steun vindt niet alleen bij 't Nederlandsche publiek in de Vereenigde Staten, maar dat mannen als H.J. Schimmel, Johan Gram, H.Th. Boelen, A.C. Wertheim en a. in Noord-Nederland hunne krachten verleenen aan deze ‘Camer van Rhetorijcke’ door het geregeld toezenden van hunne kostbare werken en geschriften.
‘Het is een heerlijk verschijnsel, dat de leden der Harmonie te Paterson zich elke week oefenen in de dramatische kunst. De zonen uit Vlaanderen en Holland werken als leden ook in dit opzicht eendrachtig samen’, schrijft de Heer C.J.B. Van der Duys, uit New-York, aan een verslag van wien wij deze inlichtingen ontleenen.
Friesland. In Minnesota, rondom het nieuwe station Friesland van den St-Paul en Duluth spoorweg is een nieuwe Nederlandsche volkplanting gesticht. Men weet dat Amerikaansche steden geen langen tijd behoeven om te groeien. Behalve het stationsgebouw, is ook een postkantoor verrezen; twee kerken voor de Hollandsche gemeenten zijn in aanbouw. Binnen kort zou hier de Hollandsche Courant uitgegeven worden, half in 't Nederlandsch, half in 't Engelsch. Vele Hollanders hebben hier grond gekocht en hebben er zich gevestigd.
Texas. In Texas werd een landstreek, groot 51,000 acres, aangekocht met het doel daar een Nederlandsche volkplanting te vestigen. F.H. Cooper en J. Broekema van de firma Siegel, Cooper & Co te Chicago en A. Schippers, allen geboren Hollanders, begunstigen het plan. Reeds zijn verschillende huizen op het land door Hollanders bewoond. Er is een kerk en een school gebouwd.