4.4 Literaire tijdschriften
Een beknopt jaaroverzicht van de literaire tijdschriften bestaat de laatste paar jaar vooral uit een verslag van het opfrissen en hernieuwen van redacties en lay-out. Het moet kennelijk een nogal onfrisse en bejaarde bedoening geweest zijn.
Na een jaar van relatieve impasse heeft ook Maatstaf nu een nieuwe redactie. dwb wordt in zijn vernieuwingsdrang beloond met een nog verder uitgebreide redactie (met onder meer Piet Meeuse en Guy Posson) en met De Bezige Bij als uitgever voor Nederland. Yang presenteert ook een nieuw en jong redactieteam en een jaar nadat hoofdredacteur Hans Vandevoorde fondsredacteur werd bij Kritak, wordt Kritak uitgever van Yang. Bart Vanegeren is de nieuwe hoofdredacteur van de wat ingeslapen Poëziekrant. Voor 1996 wordt een inhoudelijke èn uiterlijke vernieuwing beloofd. Echt revolutionair wordt het pas bij De Brakke Hond, dat vanaf vorig jaar integraal op Internet is terug te vinden.
Dat vernieuwing relatief is, blijkt als het lijstje van vorig jaar nog eens wordt nagelopen. Zoetermeer lijkt achteraf misschien meer voorpubliciteit dan tijdschrift, ondanks drie erg geslaagde nummers en stapels post op het redactiesecretariaat. Met het verschijningsritme wilde het al minder lukken. Of het opgaan van De Niewive Maand in het Nieuw Wereld Tijdschrift (nwt) meer wereld in het nwt heeft gebracht, is ook nog maar de vraag.
Facsimile, het (nogal dure) wekelijkse literaire tijdschrift op fax, hield er ook mee op. Met enige vertraging ontvingen de abonnees nog de beloofde map met de gefaxte, veelal handgeschreven teksten van grote namen. En ook Millenniu M houdt het voor bekeken. De lezers vernemen via een brief dat hun abonnementsgeld niet zal worden teruggestort, maar dat ze wel iets zullen vernemen als er nog initiatieven van het ‘tijdboek’ uitgaan. De klachten blijven dezelfde: geldgebrek, een te grote afhankelijkheid van vrijwilligerswerk. In dat licht is ook de nieuwe Prijs van de Stad Antwerpen niets meer dan een druppel op de gloeiende plaat. De vooral uit dwb-redactieleden bestaande jury kende de prijs toe aan het tijdschrift Yang.
In onderstaande adreslijst zijn niet alle literaire tijdschriften terug te vinden. De meeste kleine en hele kleine tijdschriften (die hoofdzakelijk gevuld worden door amateurschrijvers) zijn thans opgenomen in Lift Literaire Almanak 1996 (Stichting lift). Deze almanak verscheen in 1994 voor het eerst. Het is een informatiegids voor schrijvers uit het tweede circuit, waarnaar we bij deze verwijzen.
Vuistregel voor dit overzicht is dat de redactieadressen van de literaire tijdschriften zijn opgenomen. Adressen voor abonnementen of voor het aanvragen van losse nummers ontbreken dus, tenzij redactie en abonnementenadministratie op hetzelfde adres gevestigd zijn.