| |
| |
| |
5.5 Literaire tijdschriften
Twee jaar geleden voerde het Literair Produktie- en Vertalingen Fonds een andere subsidieregeling door voor de literaire tijdschriften in Nederland. In die regeling worden de literaire tijdschriften voortaan ingedeeld in drie kwaliteitsklassen. Sindsdien bestaan er A-, B- en C-tijdschriften, dat wil zeggen: eerste-, tweede- en derderangs periodieken. De eersterangs tijdschriften (A) zagen hun subsidie omhoog gaan, de tweederangs tijdschrijften (B) bleven hetzelfde krijgen, terwijl die van de derderangs tijdschriften (C) werd verminderd.
De kwaliteitsdiscussie die deze maatregelen in 1993 ontketende, is in 1994 voortgezet met een discussie over - vooral - de kwantiteit: in casu de veelheid aan literaire tijdschriften. Ook organiseerde het Produktiefonds zelf, op zaterdag 4 juni in Felix Meritis te Amsterdam, een symposium over de literaire tijdschriften onder de noemer De functie en de toekomst van de literaire tijdschriften. Met het oog op die bijeenkomst stuurde het Produktiefonds een vragenlijst aan zo'n dertig literaire tijdschriften, die overigens door maar achttien redacties ingevuld geretourneerd werd. Zo werd van Optima, Raster en De Revisor geen post ontvangen, en reageerden Hollands Maandblad, Dietsche Warande & Belfort, Lust & Gratie en Literatuur te laat. Verrassende uitkomsten leverde het onderzoek niet op. De meeste tijdschriften klaagden over gebrek aan aandacht en streven ernaar zich van andere te onderscheiden, terwijl het drukst beoefende genre het essay is. Jaap Goedegebuure en Battus grepen de gelegenheid aan om een bijdrage in de discussie te leveren. Battus (in twee columns in de Volkskrant, 10 en 17 juni 1994): ‘Geen enkele commissie, hoe geleerd en objectief en wijs en goedhartig ook, zal uitmaken welk tijdschrift mag blijven en welk niet. Vanaf een moment dat een tijdschrift hoort dat het mag blijven bestaan omdat het gesubsidieerd wordt, is dat tijdschrift met goed meer - zo kapitalistisch denk ik wel. Niet de geldgever hoort te bepalen welk tijdschrift mag blijven bestaan - zo anti-kapitalistisch ben ik ook nog wel.’ Op welke wonderbaarlijke wijze het literaire tijdschrift toch zou kunnen blijven voortbestaan, deed Battus in een tweede column uit de doeken: ‘Elke schrijver bezit een computer en een telefoon. Elke lezer bezit een telefoon en een televisie. Ze hoeven er nog maar één
apparaatje bij te kopen, een modem of een printer. Het Literair Produktiefonds betaalt de overhead van het Literair Netwerk. Schrijvers en lezers (er zijn geen abonnees meer) betalen slechts de apparaten die ze nodig hebben. Redacties krijgen een eigen kanaal op het netwerk. Zij stellen eisen aan hun kopij, maar zijn niet meer gehinderd door een minimale en maximale omvang.’
Wist Battus niet dat er al tijdschriften zijn die circuleren in de door hem voorgestelde verschijningsvorm? Maar wie nog geen personal computer had, kon weinig met Braindrain, het twee jaar geleden opgerichte Vlaamse literaire tijdschrift van Jan Moens en Didi de Paris. De vorm is revolutionair, want het betreft een tijdschrift op diskette. De abonnees kunnen met een simpele opdracht aan hun printer zelf beslissen welke van de bijdragen ze in drukvorm willen bewaren. Faxbezit is weer een vereiste voor de lezers van het dit jaar opgerichte literaire tijdschrift Facsimile, een uitgave van de Stichting Facsimile en een initiatief van Gerda Meijerink, dat vanaf april wekelijks op A4-formaat verschijnt. Het
| |
| |
weekblad voor literatuur en kunst wordt op een vast tijdstip tijdens daluren naar de abonnees gefaxt en bevat handschriften (teksten of tekeningen) van een bekende auteur of beeldend kunstenaar. Aan het eind van een jaargang ontvangt elke abonnee de vijftig bladen, bijeengehouden in een deftige doos, nog eens in een gedrukte editie in een genummerde oplage van 1500 exemplaren. De redactie van Facsimile. Weekblad voor literatuur en kunst bestaat uit M. Februari, Jaap Huisman, Elrud Ibsch, Anthony Mertens en Liesbeth Brandt Corstius.
De indeling in kwaliteitsklassen heeft dit jaar bij de literaire tijdschriften nogal wat redactiewisselingen en face-lifts tot gevolg gehad. De rapportcijfers van het Produktiefonds hebben zelfs een grondige herverkaveling van het landschap der literaire tijdschriften teweeggebracht. Eerst veranderden Dietsche Warande & Belfort, De Vlaamse Gids, De Gids en De Revisor door redactionele wissels van signatuur. En in het najaar was ook Maatstaf, het eerbiedwaardige en al sinds 1952. bestaande tijdschrift, aan de beurt. Uitgever Ronald Dietz (directeur De Arbeiderspers) gaf de redactieleden - Peter de Boer, Koen Koch, Gerrit Komrij, Ethel Portnoy, Harry G.M. Prick, Henk Romijn Meijer, Martin Ros, Rob Schouten en Bart Tromp - tot hun ongenoegen per brief congé. Hij kondigde en passant een formulewijziging aan. Die komt, schreef hij, niet voort ‘uit ongenoegen met het werk van de redactie’, maar heeft ‘veeleer te maken met de behoefte aan een nieuwe positie van het tijdschrift op het literaire podium, een herijking ook van wat het tijdschrift voor de uitgeverij kan betekenen, een herziening van de wijze waarop Maatstaf tot op heden werd samengesteld. [...] Het betekent met andere woorden dat het werken aan Maatstaf voor de zittende redactie met ingang van het nieuwe jaar tot het verleden behoort.’ Martin Ros vond (als redacteur van de oude garde) ook dat ‘de tijd van de traditionele literair-culturele tijdschriften’ voorbij is. Dietz wil Maatstaf ombouwen tot een literair-journalistiek kwartaaltijdschrift.
Voorts kreeg ook Hollands Maandblad een nieuw gezicht. In het laatste nummer dat hij maakte, kondigde J.J. Peereboom, die na de dood van oprichter K.L. Poll de redactie voerde over Hollands Maandblad, een nieuwe redactie aan, bestaande uit Maarten Doorman, Bastiaan Bommeljé en Marie-Anne van Wijnen. En ten slotte achtten zelfs degelijke culturele periodieken als Ons Erfdeel (in de 37ste jaargang) en Septentrion (in de 23ste jaargang), die het toch waarschijnlijk nooit zullen hoeven hebben van een flitsende presentatie of luidruchtige publiciteit, de tijd rijp voor een nieuwe opmaak.
In Vlaanderen waren Dietsche Warande & Belfort (dat vanaf 1995 mede door De Bezige Bij zal worden uitgegeven) en De Vlaamse Gids niet de enige tijdschriften die een verandering doormaakten. Zo ging De Nieuwe Maand op in het Nieuw Wereldtijdschrift (nwt). ‘Zesendertig jaargangen hebben de opeenvolgende redacties van De Maand en De Nieuwe Maand het volgehouden,’ schreef Piet Piryns eind 1993 in Knack. ‘Ook al wist de naaste familie al geruime tijd dat het blad op sterven na dood was, voor de buitenwereld komt het overlijdensbericht toch nog onverwacht.’ De Nieuwe Maand, het blad waarvan politieke figuren als Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene in het verleden redacteur waren, had halverwege de jaren tachtig nog een kleine 1500 abonnees en adverteerde met de slogan Je kan je op denkend Vlaanderen abonneren. Maar zelfs de voormalige vertegenwoordigers van de progressieve frontvorming, waaruit De Nieuwe Maand in 1971 was voortgeko- | |
| |
men, bleken steeds minder affiniteit te hebben met denkend Vlaanderen. Het abonneebestand kelderde de afgelopen jaren naar amper 600. In 1992 kreeg De Nieuwe Maand weliswaar voor het eerst een bescheiden subsidie van honderdduizend frank, maar die werd vorig jaar niet gecontinueerd. Het laatste nummer verscheen in december 1993.
Herman de Coninck schreef in het voorwoord van het eerste nummer van Nieuw Wereldtijdschrift jaargang 1994 dat Mark Schaevers (hoofdredacteur van De Nieuwe Maand) was toegetreden tot de nwt-redactic, die er vanouds naar heeft gestreefd ‘dat literatuur meer zou zijn dan mooischrijverij. [...] Literatuur moet ergens over gaan. Het politieke essay moet dan weer zo goed geschreven zijn dat het literatuur is. Dat lijkt ons een mooie uitdaging.’
Bij al die op behoud en tegen de ondergang gerichte manoeuvres bleek er toch nog ruimte en elan voor nieuwe initiatieven in de literaire tijdschriftenwereld. Om te beginnen was daar plotseling het met veel kabaal gepresenteerde eerste nummer van Zoetermeer, het literaire tijdschrift dat gemakshalve samenvalt met de als Generatie Nix geafficheerde groep jonge schrijvers, onder redactie van Rob van Erkelens, Ronald Giphart en Joris Moens.
In het eerste nummer stonden bijdragen van jonge (en niet meer zo jonge) schrijvers als Joris Moens, Arnon Grunberg, Douglas Coupland, Mustafa Stitou, Jack Nouws, J.M.H. Berckmans, Arjan Witte, Jerry Goossens en Pieter Boskma.
Joost Zwagerman maakte de jonge lezers van Primeur in zijn tweewekelijkse column voor dat blad geestdriftig attent op het bestaan van Zoetermeer: ‘Ik zou zelf nooit in Zoetermeer willen wonen, maar het blaadje-met-dezelfde-naam verdient onmiddellijk een prominente plek op de literaire landkaart van Nederland. En als iemand je vraagt of je van Zoetermeer houdt, kun je antwoorden: Niet van de stad, wel van het blad.’ Maar behalve enthousiaste reacties riep de verschijning van het eerste nummer ook flink wat weerstand op, onder anderen van Willem Kuipers en Michel Maas in de Volkskrant en van Bastiaan Bommeljé in nrc Handelsblad.
Wat er nog aan ontbrak was een literair tijdschrift over voetbal. Het eerste nummer van Hard gras, een literaire getint voetbalkwartaaltijdschrift, verscheen - toevallig of niet - in de mediale nasleep van het Wereldkampioenschap Voetbal 1994. Het door L.J. Veen uitgegeven tijdschrift verschijnt sinds september 1994 onder redactie van columnist en televisiemaker Henk Spaan en Parool-redacteur Matthijs van Nieuwkerk.
Nederland en Vlaanderen tellen een grote hoeveelheid literaire tijdschriften. Die zijn niet allemaal in onderstaande adreslijst terug te vinden. De meeste kleine en hele kleine literaire tijdschriften (die hoofdzakelijk gevuld worden door amateurschrijvers) zijn thans opgenomen in Lift Literaire Almanak 1994-1995 (Stichting lift), de in 1994 voor het eerst verschenen informatiegids voor schrijvers uit het tweede circuit, waarnaar we bij dezen verwijzen.
* Vuistregel voor dit overzicht is dat de redactieadressen van literaire tijdschriften zijn opgenomen. Adressen voor abonnementen of voor het aanvragen van losse nummers ontbreken dus, tenzij redactie en abonnementenadmimstratie op hetzelfde adres gevestigd zijn.
| |
| |
| |
Nederlandse literaire tijdschriften
Achterbergkroniek
Periodiek van het Genootschap Gerrit Achterberg
Tulastraat 31, 3573 XE Utrecht |
Argus
Culturele Studies
Spuistraat 210, 1012 VT Amsterdam |
Atlas
Herengracht 481, 1017 BT Amsterdam |
Begane Grond
Turfdraagsterpad 17, 1012 XT Amsterdam |
Benjamin Journaal
p/a Wil van Gerwen, uva (alw)
Spuistraat 210, 1012 VT Amsterdam |
De Biels
Akkerstraat 71, 6822 AJ Arnhem |
Biografie Bulletin
Werkgroep Biografie
Transvaalkade 19I, 1092 JK Amsterdam |
Bloknoot
Christelijk literair tijdschrift
Noordsingel 51a, 3035 EJ Rotterdam |
De Boekenwereld
Tijdschrift voor boek & prent
Postbus 670, 3500 AR Utrecht |
bzzlletin
Literair Magazine
Laan van Meerdervoort 10, 2517 AJ Den Haag |
Chroom
Religieus-literair tijdschrift
Borgesiusstraat 47a, 3038 TD Rotterdam |
Facsimile
Weekblad voor kunst en literatuur
Overtoom 270, 1054 JB Amsterdam |
Feit & Fictie
Tijdschrift voor de geschiedenis van de representatie
Westersingel 37 NL, 9718 CC Groningen |
Filosofie Magazine
Van Meursstraat 9, Postbus 1056, 3500 BB Utrecht |
Forum der Letteren
Tijdschrift voor taal- en letterkunde Postbus 232, 2300 AE Leiden |
De Gids
Herengracht 507, 1017 BV Amsterdam |
Hard gras
Herengracht 481, 1017 BT Amsterdam |
Hermans-magazine
Adm. de Ruyterweg 277 hs, 1055 LV Amsterdam |
Hollands Maandblad
Herengracht 481, 1017 BT Amsterdam |
José Marti Journaal
Herengracht 259, 1016 BJ Amsterdam |
Krisis
Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam |
Kunst & Educatie
Tweemaandelijks tijdschrift voor kunsteducatie en amateurkunst
Postbus 805, 3500 AV Utrecht |
Letteren
Koolemans Beynenstraat 9, 6521 ER Nijmegen |
Lift
Tijdschrift voor amateur-schrijvers en -dichters
Herengracht 418, 1017 BZ Amsterdam |
Literatuur
Tijdschrift over Nederlandse letterkunde
Postbus 129, 3500 AC Utrecht |
Lover
Keizersgracht 10, 1015 CN Amsterdam |
Lust & Gratie
Postbus 18199, 1001 ZB Amsterdam |
Maatstaf
Singel 262, 1016 AC Amsterdam |
Madoc
Tijdschrift voor mediaevistiek
Drift 13, 3512 BR Utrecht |
Meeuwengekrijs
Algemeen tijdschrift
Postbus 10376, 5000 JJ Tilburg |
Mens & Gevoelens
Nieuwezijds Voorburgwal 282, 1012 RT Amsterdam |
| |
| |
MillenniuM
Tijdschrift van de Kunstgroep Lage Landen
Postbus 10293, 1001 EG Amsterdam |
Nexus
Postbus 2091, 5001 CB Tilburg |
De Nieuwe Engelbewaarder
Keizersgracht 139, 1015 CK Amsterdam |
Onze Taal
Laan van Meerdervoort 14 A, 2517 AK Den Haag |
Optima
Herengracht 481, 1017 BT Amsterdam |
Parmentier
Postbus 1381, 6501 BJ Nijmegen |
Poëzie Nieuws
Postbus 14527, 1001 LA Amsterdam |
Post Perdu
Kerkstraat 391, 1017 HX Amsterdam |
Propria Cures
Wibautstraat 131, 1091 GL Amsterdam |
Raster
Tijdschrift in boekvorm
Van Miereveldstraat 1, 1071 DW Amsterdam |
De Revisor
Singel 262, 1016 AC Amsterdam |
Ricochet
Nassaulaan 38, 6861 DC Oosterbeek |
Rossinant
Postbus 94721, 1090 GS Amsterdam |
Ruimte
Postbus 14851, 1001 LJ Amsterdam |
Savante
Tijdschrift over vrouwen en wetenschap
Prinsengracht 747-751, 1017 JX Amsterdam |
Schoon Schip '93
Azalealaan 19, 8400 Oostende/De Vallei 42, 9405 KK Assen |
Septentrion
Revue de culture néerlandaise
Rijvoortshoef 265, 4941 VJ Raamsdonksveer |
sic
Letterkundig tijdschrift
Postbus 358, 5000 AJ Tilburg |
Surplus
Tweemaandelijks tijdschrift over literatuur en vrouwen
Postbus 16572, 1001 RB Amsterdam |
Tijdschrift voor Slavische Literatuur
Spuistraat 210, 1012 VT Amsterdam |
Tirade
Herengracht 613, 1017 CE Amsterdam |
De Tweede Ronde
Tijdschrift voor literatuur
Herengracht 613, 1017 CE Amsterdam |
Vestdijkkroniek
Zandkant 36, 3828 GB Hoogland |
Vooys
Trans 10, 3512 JK Utrecht |
wfh-Verzamelkrant
Over Willem Frederik Hermans
Kuipersstraat 76II, 1074 EN Amsterdam |
Woordwerk
Christelijk literair tijdschrift
Willem van Mechelenstraat 5, 3817 BB Amersfoort |
De Zingende Zaag
Postbus 1077, 2001 BB Haarlem |
Zoetermeer
Postbus 3879, 1001 AR Amsterdam |
| |
Vlaamse literaire tijdschriften
Appel
Limburgs trimestrieel tijdschrift
Houtstraat 37, 3800 Sint Truiden/Termileslaan 124, 6229 VW Maastricht |
Braindrain
Literair tijdschrift op diskette
Beolierlaan 8, 3010 Kessel-Lo |
De Brakke Hond
Driemaandelijks literair tijdschrift met neus
Verdussenstraat 13, 2018 Antwerpen |
| |
| |
Concept
Multicultureel literair tijdschrift
Kerkhofstraat 2, 8480 Eernegem/Postbus 1313, 1200 BH Hilversum |
Creare
Literair en artistiek tijdschrift
Fabriekstraat 7, 2440 Geel |
Deus ex machina
Tijdschrift voor hedendaagse kunst
Antwerpse Steenweg 122, 9100 St.-Niklaas |
Dietsche Warande & Belfort (dwb)
Tijdschrift voor letterkunde en geestesleven
Postbus 137, 3000 Leuven |
Diogenes
Letterkundig tijdschrift
De Gauw 11, 2960 St.-Job-in-'t-Goor |
De Kantieke Schoolmeester
Halfjaarlijks tijdschrift voor de Boonstudie
uia/ger, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk |
Kreatief
Driemaandelijks literair- en kunstkritisch tijdschrift
Groeningestraat 23, 8560 Wevelgem |
Gierik/NVT (Nieuw Vlaams Tijdschrift)
Kruishofstraat 144-bus 98, zozo Antwerpen 2 |
Nieuw Wereldtijdschrift (nwt)
Edelinckstraat 9, 2018 Antwerpen |
Ons Erfdeel
Algemeen-Nederlands tweemaandelijks cultureel tijdschrift |
Murissonstraat 206, 8931 Rekkem/Rijvoortshof 265, 4941 VJ Raamsdonksveer |
Poëziekrant
Onafhankelijk tijdschrift voor Nederlandstalige poëzie en buitenlandse poëzie in Nederlandse vertaling Hoornstraat 11, 9000 Gent |
Restant
Letterkundig tijdschrift
Generaal Eisenhowerlei 30, 2200 Antwerpen |
Revolver
Ludwig Burchardstraat 35, 2050 Antwerpen |
Script
Tijdschrift voor lezers
Blijde Inkomststraat 79, 3000 Leuven |
Spiegel der Letteren
Tijdschrift voor Nederlandse literatuurgeschiedenis en voor literatuurwetenschap
Predikherenberg 59, 3010 Kessel-Lo |
Verschillig
Tijdschrift omtrent cultuur en filosofie
Berchemlei 16, 2140 Borgerhout |
De Vlaamse Gids
Leopoldstraat 10, 2000 Antwerpen |
Yang
Postbus 245, 9000 Gent |
|
|