Barbara Sierman
Géén speelhuis van JCW bij Delft?
Op pagina 320 van de Mededelingen staat een acte afgedrukt, waarin JCW een speelhuis met erf koopt van Bernardus Tigurinus. Deze acte werd in Breda gesloten; het speelhuis stond even buiten Delft. Dat was een reden om in het gemeentearchief van Delft naar wat meer informatie over deze transactie te zoeken.
Bernardus Tigurinus werd op 28 juni 1710 eigenaar van het perceel. Hij kocht ‘een tuyn ende Erve met een Woon ofte Speelhuys daar inne staande ende gelegen voor aan int Geldeloose pad buyten de Waterslootse poort deser Stad’. Verkoopster was Vrouwe Sophia Liefting, weduwe van Hendrik D'Aquet (deze laatste was medicus en tevens oudburgemeester van Delft; hij had een beroemd rariteitenkabinet waar buitenlanders als b.v Von Uffenbach op hun rondreis langsgingen). Aan de westkant grensde het perceel aan de tuin van Elisabeth Schagen, aan de oostzijde aan het land van mr. Jan Liefting (apotheker in Delft, die hier mogelijk zijn kruidentuin had) en aan de noordzijde aan de tuin van Doc. Petrus Cocqius. Tigurinus betaalde vierhonderd gulden contant en tekende een schuldbekentenis voor achthonderd guldenGa naar voetnoot(1).
Hij verkocht het perceel in 1712. Maar de acte die hij met Weyerman op 30 juli sloot, moet om een of andere reden niet zijn doorgegaan. Had Campo misschien te weinig geld? In elk geval ging het perceel op 10 augustus 1712 over in handen van Hendrik de Vroom, die ook de schuldbekentenis aan Sophia Liefting overnam. Ook in volgende jaren werd het perceel niet aan Weyerman verkochtGa naar voetnoot(2). Er bestaat een mogelijkheid, dat Weyerman het perceel van Hendrik de Vroom heeft gehuurd. Een dergelijke overeenkomst, en een mogelijke relatie tussen Hendrik de Vroom en Weyerman moet nog onderzocht worden.
Voor de wandelaar die Weyerman in Delft op passende wijze wil gedenken, geldt nog dat het Geldeloose Pad tegenwoordig Westerstraat heet. De straat ligt achter het station (het station ligt ongeveer op de plaats waar toen de stadswal liep, en de Waterslootse Poort lag). Omdat het tuinhuis vóór aan in het Geldeloose Pad ligt, moet men de Westerstraat niet te ver inlopen.