Exemplaren
Amsterdamse Hermes. - Er moest iemand voor uit Engeland komen om in Amsterdam een Weyerman-exemplaar te vinden.
Het prachtig verbouwde Amsterdams Historisch Museum heeft zijn hanebalkenstructuur tot ingenieuze kamertjes omgebouwd waarin zowel het suppoostenbiljart als de prentencollectie onderdak hebben gevonden. Naast de collectie Jan Luyken (van vooral Van Eeghen) bevindt zich eenkast met Amsterdammiana door de eeuwen heen en hierin trof ik een exemplaar aan van Weyermans Den Amsterdamschen Hermes, Hendrik Bosch, 1722-23 2 delen. Signatuur M-d-29 1 en 2. De kast heeft nummer III c.
De catalogus van het museum zelf heeft geen Weyermanniana, maar er zijn nog meer kamertjes met eigen kaartenbakjes.
Het exemplaar zelf draagt overigens een Ex Libris: W.J.R. Dreesmann no. 424. Kennelijk een verzamelaar van Amsterdammiana want meerdere boeken in de kast dragen zijn Ex Libris. Wie hij/zij is en of hij/zij meer Weyermanniana bezat is mij vooralsnog niet bekend.
(Ton Broos, Sheffield)
Moses Marcus. - Daar ik zelden (want aldaar geen domicilie hebbend) Weyermanniana in Engeland vermag te ontdekken, moge ik vermelden dat zich in de fichier van de Universiteitsbibliotheek van Luik een kaartje bevindt met de tekst: ‘Weyerman, (Jakob Campi) trad. (XVIII, 144.18) 4o
Marcus (Moses).
De voornaamste beweeg redenen en omstandigheden die aanleyding hebben gegeeven aan Moses Marcus... door Jakob Campo Wegerman [sic] in de nederduytsche taal.
Amsterdam, s.d. 4o.
Double de Gand.’
Het exemplaar heb ik niet gezien: daar het een werkdag was sloot deze bibliotheek plotseling zijn poorten. (André Hanou)
++++
In het Tijdschrift voor Nederlandse taal- en letterkunde 96 (1980) no 1, pp. 38-56, is verschenen een artikel van P.J. Buijnsters: ‘Jacob Campo Weyerman's ‘Traktaat tegen het Jodendom’.