Inleiding
In deze tweeëntwintigste aflevering van de Mededelingen brengen we de laatste voorpublicatie uit Buysses biografie door Joris van Parys: het grote, langverwachte boek zal in de zomer van 2007 verschijnen. Wij willen dan ook niet nalaten Joris van Parys hier oprecht te danken voor de smaakmakers die hij heeft willen afstaan en die in ieder geval voor alle Buysse-lezers aantrekkelijke en interessante lectuur waren: deze bladzijden zullen als vanzelfsprekend leiden naar het boek zelf, dat uiteraard veel uitgebreider zal zijn dan de som van wat hier al te lezen viel en dat ook fraai zal geïllustreerd zijn.
Behalve het biografische hoofdstuk ‘Vader en zoon 1915-1916’, dat de jaren belicht waarin Cyriel Buysse zijn zoon niet zonder levensgevaar achter het front via Frankrijk ging bezoeken, bevatten deze Mededelingen nog twee uitgebreide studies. Elke van Nieuwenhuyze, die een doctoraatsonderzoek is begonnen over het naturalisme bij Buysse, brengt het tweede deel van de tekstanalyses die ze uitvoerde voor haar licentieverhandeling (Universiteit Gent, Vakgroep Nederlandse literatuur en Algemene literatuurwetenschap) en Romain John van de Maele gaat op zoek naar de uitbeelding van ‘Hoog en laag’ in het werk van Buysse. Op die manier voegt hij nog een interessant aspect toe aan de mentaliteitsgeschiedenis die hij rond de figuur van de schrijver aan het opbouwen is.
De tweede helft van de Mededelingen is gewijd aan Buysses tante Virginie Loveling, voor wie de belangstelling gelukkig zeer sterk aan het groeien is. Fleur de Meyer is in 2006 afgestudeerd aan de Universiteit Gent met een eindverhandeling over Lovelings roman Het revolverschot. Wij hebben haar gevraagd het hoofdstuk dat ze had geschreven over het toch wel verrassende gebruik van het Blauwbaardmotief in het boek, om te werken tot een artikel. Haar bijdrage biedt weer nieuwe perspectieven voor verder onderzoek. Zo mag alvast duidelijk worden dat het de moeite is om de romans van Loveling - zoals al eerder is gebeurd in deze Mededelingen - ‘van onder het stof te halen’.
De editie van de brieven die Virginie Loveling wisselde met de Antwerpse politicus en burgemeester Jan van Rijswijck, maar ook met diens vrouw en dochter, vormt een aanvulling bij en voortzetting van de eerdere brievenpublicaties van de gezusters Loveling. Deze corresponden-