welke de Hollandsche medewerkers zijn, die men heeft of hoopt te hebben?
Met de meeste acting,
Cyriël Buysse
Weliswaar werd Buysse reeds op het omslag van de eerste aflevering van het Tweemaandelijksch Tijdschrift als medewerker vermeld, het zou toch nog duren tot maart 1895 voordat hij, in de vierde aflevering van de eerste jaargang, aanwezig was en toen meteen tweevoudig: op p. 21-41 met Brood of dood (zie thans Verzameld Werk, IV, Brussel, 1977, p. 287-306), terwijl op p. 157-159 Buysse's roman Sursum corda! besproken werd door Charles M. van Deventer. Uit een niet gedateerde brief van Verwey aan Van Deyssel, maar die moet zijn geschreven tussen 30 november en 5 december 1894 (Briefwisseling, Deel II: september 1894 - april 1898, 's-Gravenhage, 1985, p. 53) is afleesbaar dat Verwey toen recent, in het Amsterdamse Hotel Krasnapolsky, met Cyriel Buysse had kennis gemaakt: ‘Hij zat daar met Van Hall, die wegging, Buysse had den vorigen dag aan Groesbeek gezegd dat hij minstens vijftig gld per vel wenschte. Maar toen ik hem zei van maximum 40, maakte hij geen bezwaar en zei dat hij mij een bijdrage van éen vel sturen zou. Hij was groot en rood met een kaal hoofd en sprak zeer vlaamsch.’ Die bijdrage was dus Brood of dood. In de mede door J.N. van Hall geredigeerde Gids was in de afleveringen van juli, augustus en september 1894 Buysse's roman Sursum corda! verschenen, nog datzelfde jaar in twee delen uitgegeven door P.N. van Kampen te Amsterdam, tevens de uitgever van het aloude tijdschrift De Gids. Karel Groesbeek, tenslotte, was een der beide firmanten van Scheltema & Holkema's Boekhandel te Amsterdam, de uitgever van het Tweemaandelijksch Tijdschrift.
In november 1895, dus in de tweede aflevering van de tweede jaargang van het Tweemaandelijksch Tijdschrift, besprak Van Deyssel, op p. 362-363, Buysse's recent bij Loman en Funke te 's-Gravenhage verschenen novellenbundel Wroeging. Deze, nooit door Van Deyssel herdrukte, bespreking luidde als volgt:
Met een genoegen van aandoenlijke tijdpasseering heb ik het boekje Wroeging van den gemoedelijken auteur Cyriël Buysse gelezen.
Het zijn romantische motieven, - de witte gedaante van de beminde vrouw in den maneschijn op een eenzame woeste plaats in