Bij de agenda
De weg naar de hemel. Reliekenverering in de Middeleeuwen
Van 16 december 2000 tot en met 22 april 2001 zal in de Nieuwe Kerk van Amsterdam en in Museum Catharijneconvent in Utrecht De weg naar de hemel te zien zijn, een tentoonstelling gewijd aan de verering van relieken in de Middeleeuwen. Op de dubbeltentoonstelling zullen vele voorwerpen te zien zijn die deel uitmaken van de middeleeuwse reliekenverering. In de Nieuwe Kerk zal de nadruk op de reliekhouders liggen. Vele topstukken komen uit grote Europese musea (waaronder de Hermitage, het Louvre, het Musée National du Moyen Age, Parijs, het Museum of Fine Arts, Boston en het Rijksmuseum) en diverse belangrijke kerkschatten. In het Catharijneconvent komt vooral de verering van relieken in de Lage Landen aan de orde. De dubbeltentoonstelling is samengesteld door Henk van Os (die al eerder in het Rijksmuseum de enigszins vergelijkbare tentoonstelling Gebed in schoonheid organiseerde). Ontwerper Wim Crouwel is verantwoordelijk voor de vormgeving. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus, waarvan de paperback-versie alleen op de tentoonstelling verkrijgbaar zal zijn.
De Nieuwe Kerk (Dam, Amsterdam, tel. 020-6386909) is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, donderdags tot 22.00 uur. Gesloten op 25/12 en 1/1. Entree: f7,50 à f15, -. Het Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38, Utrecht, tel. 030-2317296) is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00-17.00 uur. Maandag en 1/1 gesloten. Entree: f5, - à f15, -. Website: www.dewegnaardehemel.nl. Tijdens een gecombineerd bezoek kan men een pelgrimage maken van Utrecht naar Amsterdam, waarbij de bezoeker een audioapparaat meekrijgt met een verhaal over bedevaarten en relieken. Dit arrangement begint in Utrecht en dient uiterlijk twee dagen voor vertrek gereserveerd te worden (tel. 030-2313835). Kosten f20, - à f30, -.
1. In de twaalfde eeuw werden in Keulen veel relatief goedkope reliekenkistjes gemaakt uit beenderen van runderen, paarden en walrus. Meerdere gespecialiseerde ateliers werkten seriematig op basis van voortekeningen. Op de zijden van de doosjes treft men vaak afbeeldingen van apostelen en profeten. Op dit exemplaar van omstreeks 1200, waarvan de deksel verloren ging, staat Maria met kind in het midden. Links van haar staan de drie koningen, waarvan de relieken zich nog altijd in een grote vergulde schrijn in de Keulse Dom bevinden. Parijs, Musée du Louvre. Foto: Réunion des Musées nationaux, Arnaudet.