bij de agenda
Overdracht en spreiding van wetenschap in de laatmiddeleeuwse Nederlanden
Het programma van dit symposium omvat drie thema's die in parallelle werkgroepen aan de orde komen: 1) ‘Nederlandse’ geleerden en hun contacten met het ‘buitenland’ in de late Middeleeuwen of: is er in Nederland invloed te ontdekken van datgene wat geleerden vanuit het ‘buitenland’ meebrachten? Spekers: dr. Hoenen (Nijmegen), Marsilius van Inghen, een Nederlandse denker van Europees formaat; prof. dr. J. Tijssen (Nijmegen), Internationalisering in de late Middeleeuwen:Marsilius van Inghen in Italië; dr. D. Walz (Heidelberg),Marsilius von Inghen und sein personales Umfeld an der Universiteit Heidelberg.
2) Terugkeer van ‘buitenlandse’ geleerdheid, toegespitst op Erasmus, Gerardus Geldenhouwer en Johannes Borsalus. Sprekers: dr. I. Bejczy (Nijmegen), Renaissance in Batavia. Erasmus en Geldenhouwer over de vernieuwing van de westerse beschaving; dr. M. Verwey (Leuven), Twee Nijmegenaren en Erasmus: de wisselwerking tussen Frans van Cranevelt, Gerard Geldenhouwer en Erasmus.
3) De vertaling van geleerdheid: welke geleerde documenten zijn er in de volkstaal voor een breder publiek beschikbaar? Sprekers: drs. M.Goris (Nijmegen), De Gentse Boëthius: (laat)klassiek gedachtengoed in een laat-Middeleeuwse jas; dr. J. Van Gijsen (Utrecht), Abstracte en figuratieve voorstellingen van de hemeltoestand (de conjunctie 1503-1504): geleerd diagram versus melodrama?; prof. dr. J. Reynaert (Gent), Medische kennis in de volkstaal: de Middelnederlandse vertaling van de Chirurgia magna van Lanfranc van Milaan.
Plaats: Katholieke Universiteit Nijmegen. Kosten (incl. consumpties) f60, -, studenten f30, -, over te maken op 822101939 t.n.v. P.M.J.C. de Kort, inzake Centrum voor Middeleeuwse Studies KUN, o.v.v. symposium. Opgave (voor 15 augustus) en informatie: Centrum voor Middeleeuwse Studies, Dr. P. Bange, postbus 9103, 6500 HD Nijmegen, tel. 024-3615516, fax 024-3612807, email P.Bange@let.kun.nl.