bij de agenda
‘Fryslân, staat en macht’
Voor dit congres over Friesland en zijn institutionele ontwikkeling is een afbakening gekozen tussen 1450 en 1650. Het betreft de periode waarin Wester-Lauwers Friesland zich ontwikkelt van enkele losse regio's tot een soeverein gewest met steden en stadhouders. De vetesamenleving moest in 1498 plaatsmaken voor een centraal gezag, wat een eerste breekpunt in deze periode vormt. Een tweede omwenteling vindt plaats wanneer in 1580 de Staten de soevereiniteit verwerven. Vanaf 1640 worden de politieke verhoudingen door een nieuw stemreglement vastgelegd, waarna er tot 1795 geen ingrijpende veranderingen plaatshebben in het politiek bestuur van Friesland.
Van 3 t/m 5 juni vinden in Leeuwarden diverse lezingen plaats, waarin de geschetste ontwikkeling nader wordt toegelicht. Op donderdag 4 juni gaat een aantal lezingen over Friesland in de vijftiende eeuw: drs. P.N. Koo-men, De Friese vetemaatschappij in de 15e eeuw: sociale structuur en machtsbases; dr. J.A. Mol, Friese kloosters en vetevoering in de 15e eeuw; dr. O. de Vries, Staatsvorming in Zwitserland en Friesland in de 15e eeuw; drs. P. Baks), De introductie van het Saksische bestuur in Friesland.
Plaats: Leeuwarden, Grote of Jacobijnkerk en Stadsschouwburg De Harmonie. De kosten voor deelname bedragen f150, - (studenten f50, -). Hierbij zijn inbegrepen de lezingen, catering (koffie, thee, lunch) en een korting op de te verschijnen congresbundel. Informatie en inschrijving (tot 17 april 1998): Noord-plan BV, Machteld de Boer en Miranda Terpstra, tel. 058-2137888, fax 058-2127871, e-mail: noordpl@euronet.nl.