De omgang met het verleden
Ook in de middeleeuwse maatschappij werd gebruik gemaakt van het verleden. Niet alleen hetgeen de voorgaande generatie tot stand had gebracht, maar ook het verder teruggelegen verleden speelde hierin een rol. Personen, voorstellingen en gedachten uit het Oude en NIeuwe Testament inspireerden koningen en keizers. De verworvenheden uit de Griekse en Romeinse cultuur zijn herkenbaar in de rechtspraak en de medische wetenschap. En ook in de literaire en artistieke produktie zijn bewuste referenties naar een verleden, evenals doorgaande tradities, waar te nemen.
In de themacyclus van de Werkgroep Mediëvistiek zal de omgang met het verleden vanuit verschillende disciplines worden belicht, waaronder: Geschiedenis (o.a. J.J. Flinterman, Damnatio Memoriae), Laat-Latijn (A.P. Orban, Het beeld van Rome in de literatuur van de Middeleeuwen), Kunstgeschiedenis (L. Bosman, Het verleden als bepalende factor in de architectonische concepten van de kathedraal van Luik; C. Klamt, Lang geleden en weer attractief. Middeleeuwse kunstenaars en het werk van hun voorgangers).
De hoorcolleges vinden plaats in de perioden 16-1 t/m 20-2 en 20-3 t/m 24-4, op donderdagmiddag van 13.00 uur - 15.00 uur. Info: Secretariaat Mediëvistiek, Kromme Nieuwe Gracht 66, Utrecht. Tel. 030-2538189 (Mw. G. de Vries).