bij de agenda
Jeruzalem
Mede omdat het politieke lot van Jeruzalem dit jaar ter discussie staat hebben vier musea besloten gezamenlijk bij te dragen aan een bredere kennis over tradities en religies van deze bijzondere stad. In het Bijbels Openluchtmuseum in Nijmegen zijn oude resten van Jeruzalem te zien. Ze zijn afkomstig van een heuvel ten zuiden van de huidige ‘oude stad’, waar ze in 1978-1985 werden opgegraven door de archeoloog Ygal Shiloh. Onderdeel van deze tentoonstelling Stad van David is een maquette van de stad, zoals die er in het begin van de jaartelling heeft uitgezien.
Dat Jeruzalem een bijzondere betekenis heeft voor de drie wereldreligies blijkt uit de tentoonstelling Jeruzalem in Jodendom, Christendom en Islam in het Joods Historisch Museum, Amsterdam. Hier zijn ongewone combinaties van kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de drie godsdienstculturen bijeengebracht.
De tentoonstelling Op naar Jeruzalem in het Bijbels Museum Amsterdam heeft ‘de tocht naar Jeruzalem’ als onderwerp. Al vanaf de vierde eeuw hebben pelgrims hiervan verslag gedaan. Te zien zijn oude kaarten middeleeuwse handschriften, relieken, pelgrimsattributen en dagboeken.
Het Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een route gemaakt langs twintig schilderijen en objecten in de vaste opstelling die verband houden met de plaats van Jeruzalem in het christendom. In deze Jeruzalemroute zijn portretten van Jeruzalemvaarders opgenomen, alsmede souvenirs die men uit deze stad meebracht.
Informatie: Joods Historisch Museum, Amsterdam, tel. 020-6269945, Bijbels Openluchtmuseum, Nijmegen, tel. 024-3229829, Bijbels Museum Amsterdam, Amsterdam, tel. 020-6242436, Museum Catharijneconvent, Utrecht, tel. 030-2317296.