bij de agenda
Willibrordjaar
Op 21 november 1995 is het 1300 jaar geleden dat paus Sergius Willibrord in de St.-Pieter te Rome tot aartsbisschop van de Friezen wijdde. Als missiebasis werd hem door de Karolingische hofmeier Pepijn het castellum Traiectum toegewezen. Van hieruit zou het grootste deel van ons land worden bekeerd en Utrecht zou in de loop van de achtste eeuw uitgroeien tot het centrum van een nieuw bisdom.
Willibrord en zijn opvolgers vormen dit jaar het middelpunt van tal van activiteiten. Een grote tentoonstelling over de vroege geschiedenis van het bisdom Utrecht zal vanaf 18 november te zien zijn in Rijksmuseum Het Catharijneconvent. Fraaie Karolingische en Ottoonse codices, tal van archeologische vondsten en maquettes van de vroegste kerkjes op het Utrechtse Domplein (op basis van de recente opgravingen) zullen naast vele andere voorwerpen uit binnen- en buitenland deze vroege geschiedenis belichten. De expositie gaat vergezeld van een catalogus en een dia-programma. Rondleidingen verzorgt het museum op aanvraag.
Op 9 december houdt samenstelster drs. Marieke van Vlierden een lezing over het thema van de tentoonstelling. Deze wordt op 10 december en 17 december gevolgd door lezingen over Willibrord van drs. J. Schenk (Kunsthistorische Leergangen) en drs. C. Staal (conservator Catharijneconvent). De lezingen van Van Vlierden en Staal worden herhaald op resp. 14 (of 20) en 21 januari. Voor meer informatie over de tentoonstelling, de rondleidingen en de lezingen: 030-(2)313835.
Ook van wetenschappelijke zijde wordt dit najaar veel aandacht besteed aan Willibrord en de vroege ontwikkeling van het bisdom Utrecht. Onder de titel ‘Van missie tot millennium’ organiseert de Stichting Willibrord/Utrecht 695-1995 in samenwerking met de Onderzoekschool Mediëvistiek en de Universiteit Utrecht een driedaags internationaal congres. Vier thema's staan centraal: ‘Oude en nieuwe werelden’, ‘Middelen van bestaan’, ‘Ordening van Kerk en Staat’ en ‘Het Domplein te Utrecht’. De sprekers zijn vooraanstaande specialisten uit binnen- en buitenland. Voor informatie en aanmelding kan men zich richten tot: A.J. Houtgast, Hieronymusplantsoen 11, 3512 KV Utrecht, tel. 030-(2)315791 (do. ochtend). Voor aio's en oio's biedt de Onderzoekschool een eigen programma aan.
In aansluiting op dit congres wordt op 26 november in de Pieterskerk te Utrecht een colloquium voor een breed publiek gehouden over ‘De invloed van Willibrord op de cultuur van het vaste land.’ Hier zal de missie van Willibrord vooral vanuit Iers perspectief worden bekeken. Op het programma staan lezingen van prof. dr. Michael Richter (Konstanz), prof. dr. A.P. Orbán (Utrecht) en drs. M. Schneiders (Utrecht). Een en ander wordt besloten met een vesperdienst in de Catharijnekerk met Willibrordgezangen uit de twaalfde eeuw (16.30-17.15 u.) en een avondconcert in de Dom (20.30-22.00 u.), beide uitgevoerd door het Utrechts Gregoriaans Studenten Koor. Op het concert zullen te horen zijn: de wereldpremière van de ‘Willibrordmis’ voor eenstemmig koor en orgel van Adrian Williams, de ‘Echternachmis’ en het invitatorium en de nocturne uit de metten voor St. Willibrord uit een Utrechts handschrift. Het colloquium wordt