Utrecht zal vanaf 18 november te zien zijn in het Rijksmuseum Het Catharijne-convent. Fraaie Karolingische en Ottoonse codices, tal van archeologische vondsten en maquettes van de vroegste kerkjes op het Utrechtse Domplein (op basis van de recente opgravingen) zullen naast vele andere voorwerpen uit binnen- en buitenland deze vroege geschiedenis belichten.
Op 2 en 3 september wordt er op het Domplein in Utrecht een groot Middeleeuws stadsfeest gehouden. Een groep acteurs verbeeldt daar het dagelijks leven van de vroege Middeleeuwen: het koken op houtvuur, het werken met been, hoorn, hout en leer, het weven en spinnen, het smeden. Ook is er gelegenheid om te oefenen in het beugelen, pagschieten, javelotwerpen of het struifvogelen. Uiteraard kan er ook geproefd worden van een glas Willibrordbier.
Ook van wetenschappelijke zijde wordt dit najaar veel aandacht besteed Willibrord en de vroege ontwikkeling van het bisdom Utrecht. Onder de titel ‘Van missie tot millennium’ organiseert de Stichting Willibrord/Utrecht 695-1995 in samenwerking met de Onderzoekschool Mediëvistiek en de Universiteit Utrecht een driedagen durend internationaal congres. Een viertal thema's staan er centraal: ‘Oude en nieuwe werelden’, ‘Middelen van bestaan’, ‘Ordening van Kerk en Staat’ en ‘Het Domplein te Utrecht’. Tot de sprekers behoren onder meer: prof. dr. A. Dierkens (Brussel), prof. dr. J. Nelson (Londen), prof. dr. M.B. de Jong (Utrecht), dr. J.P. Devroey (Brussel), prof. dr. S. Lebecq (Lille), prof. dr. P.H.D. Leupen (Amsterdam), prof. dr. J.M. van Winter en prof. dr. A.J.J. Mekking (Leiden). Voor informatie en aanmelding kan men zich richten tot: A.J. Houtgast, Hieronymusplantsoen 11, 3512 KV Utrecht, tel. 030-315791 (do. ochtend). Voor aio's en oio's biedt de Onderzoekschool een speciaal programma aan.
In aansluiting op dit congres wordt op zondag 26 november een colloquium voor een breed publiek gehouden over ‘De invloed van Willibrord op de cultuur van het vaste land.’ Hier zal de missie van Willibrord vooral vanuit Iers perspectief worden bekeken. Het colloquium wordt georganiseerd door de Stichting van Hamel, de Vereniging voor Mediëvistiek Firapeel en de Vakgr. Keltisch van de Universiteit Utrecht. Voor meer informatie: Stichting Van Hamel, Lauran Toorians, tel. 013-562465.
Informatie over andere activiteiten naar aanleiding van het Willibrordjaar is verkrijgbaar bij: VVV Utrecht, tel. 06-34034085 (50 cent per minuut).
* Berichten voor Agenda en Bij de Agenda s.v.p. tijdig sturen naar het nieuwe redactieadres van Madoc: Kromme Nieuwegracht 66, 3512 HL Utrecht.