● Kunst en cultuur der Kelten
De tentoonstelling belicht de zogenaamde La Tène-kunst en het voortleven ervan in het christelijke Ierland. De La Tène-kunst is de Keltische kunst bij uitstek. De Kelten die vanaf de vijfde eeuw v. Chr. vanuit hun kerngebied ten noorden van de Alpen over grote delen van Europa uitzwermden - rond 300 v. Chr. zaten zij in een wijde boog van de Britse eilanden en het Iberisch schiereiland in het westen tot Klein-Azië in het oosten - kwamen daarbij in contact met de grote cultuurvolkeren rond de Middellandse Zee (Etrusken, Grieken, later de Romeinen). Zij waren niet alleen superieure strijders, maar ook grote assimilatoren op cultureel gebied. In de La Tène-periode ontwikkelden zij een eigen kunst, geheel anders dan de klassieke die op de menselijke proporties gebaseerd is. De menselijke gestalte, uitgerekt buiten haar natuurlijke proporties, werd daarin met eveneens gestileerde dieren en plantenmotieven tot fantasievolle abstracte patronen gecombineerd.
De tentoonstelling richt zich met name op de krijgscultuur van de Kelten (smeedkunst), hun omgang met de hogere werkelijkheid (offercultuur, grafgiften) en het voortleven van de La Tène-kunst in de late Oudheid en de vroege Middeleeuwen in Ierland. Veel van de tentoongestelde objecten zijn afkomstig uit de gebieden in en om Nederland waar Kelten woonachtig waren. De voorwerpen worden in een Europees kader geplaatst door inpassing binnen de UNESCO-expositie over Keltische kunst en cultuur, die voor het eerst in Nederland te zien zal zijn. Onderdeel van die expositie zijn onder meer de beroemde kelk van Ardagh en de Tara Brooch, de fibula van Tara. Van het Boek van Kells wordt een compleet facsimile gepresenteerd, ondersteund door materiaal uit de Book of Kells-tentoonstelling die eerder te zien was in de Stiftsbibliothek te St. Gallen en het Gutenbergmuseum te Mainz.
In aanvulling op deze tentoonstelling zullen ook in de Utrechtse Letterenbibliotheek en bij de Vakgroep Keltisch (Trans 10) kleine exposities worden gehouden. Informatie: drs. W. van Giersbergen, Universiteitsmuseum, Biltstraat 166, postbus 13021, 3507 LA Utrecht, tel. 030-538008.