bij de agenda
Nederland
Tot en met zaterdag 6 januari is in het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum de tentoonstelling KAROLINGISCHE VERLUCHTE EVANGELIEBOEKEN te zien. De tentoonstelling is opgebouwd rond het negende-eeuwse evangeliarium van Saint-Amand uit het Schnütgen-Museum te Keulen. In verband met restauratie is een deel van deze codex thans losbladig te bekijken. Daarnaast is nog een tiental andere Karolingische evangelieboeken uit Keuls, Belgisch en Nederlands bezit tentoongesteld. De tentoonstelling zal in het voorjaar van 1990 in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel te bezichtigen zijn.
MIDDELEEUWSE MINIATUREN UIT DE NOORDELIJKE NEDERLANDEN. Centraal thema van deze tentoonstelling vormt de ‘gouden eeuw der Nederlandse miniatuurkunst’. Meer dan honderd fraaie en zeer kostbare handschriften, tussen 1400 en 1535 in ons land vervaardigd, zijn in het Catherijneconvent te Utrecht uit diverse musea en collecties bijeengebracht voor deze unieke overzichtstentoonsteling. Een aantal daarvan was nog niet eerder te zien. De expositie toont verschillende topstukken waaronder het Getijdenboek van Margaretha van Kleef, de Bijbel van Evert Zoudenbalch, het Egmond Brevier, het Hoya-missaal van de Meesters van Zweder van Culemborch en het wereldberoemde Getijdenboek van Katharina van Kleef. De tentoonstelling duurt tot 11 februari 1990. Daarna zal zij te zien zijn in de Pierpont Morgan Library in New York onder de titel ‘The Golden Age of Dutch Manuscript Painting’.
De STABU organiseert op 20 februari a.s. de vijfde Nicolaas van der Monde-lezing: PIETER SAENREDAM IN UTRECHT. Spreker is drs. M.J. Bok. De Haarlemse schilder Pieter Jansz. Saenredam wordt beschouwd als een van de belangrijkste architectuurschilders van de zeventiende eeuw. In 1636 verbleef hij twintig weken in de stad Utrecht om er een aantal kerken te tekenen, die hij later uitwerkte tot schilderijen. Deze getuigen van de schoonheid van verloren gegane middeleeuwse bouwwerken als de Mariakerk en het