wijden aan een vergelijkbaar, recent geval, dat eigenlijk nog erger is omdat nederlandse middelbare scholen erbij betrokken waren.
Het gaat om het volgende: elk jaar stelt de westduitse ambassade voor alle middelbare scholen in Nederland een boekwerk beschikbaar, dat pleegt te worden uitgereikt aan de leerlingen die op het eindeksamen de beste resultaten in de duitse taal hebben geboekt.
De uitreiking vindt uiteraard op iedere school op andere wijze plaats. Op de ene school vindt de uitreiking plaats samen met die van de diploma's, in aanwezigheid van de ouders, in een plechtige sfeer, op de andere school wordt het duitse boek de in aanmerking komende beste leerling gewoon in de handen gestopt.
Vorig jaar ging het om een bundel Sämtliche Erzählungen van Thomas Mann, een onverdacht schrijver.
De keus voor dit jaar viel op een andersoortig werk, een fotoboek van Otto Siegner, Deutschland in den Grenzen vor 1937 (Verlag Ludwig Simon, München-Pullach), met een Vorwort van Dr. Adrian Mohr.
Allereerst de foto's, niet alleen van steden en zo in West- of Oostduitsland, maar ook van o.a. Wroclaw, Kaliningrad, Szczecin en Gdansk, steden dus in Polen of de Sovjet-Unie gelegen, die na afloop van de laatste wereldoorlog ingevolge de overeenkomst van Potsdam van nationaliteit zijn veranderd. Het fotoboek dat deze steden als duits opvoert (en ze uiteraard Breslau, Königsberg, Stettin en Danzig noemt), is hiermee een propagandaboek geworden, dat de overeenkomst van Potsdam desavoueert. Hierin staat het natuurlijk niet alleen. Een autokaart als die van Esso Western Europe and Adjacent North Africa (copyright 1958, General Drafting Co., Inc., Convent Station, N.J., U.S.A.) doet hetzelfde. Vele kaarten doen dit.
Het Vorwort van Dr. Mohr geeft de onderliggende filosofie, en die is waard een beetje te worden aangehaald. Het begint Duitsland te definiëren als het gebied binnen de grens van 1937, omdat de ‘sichtbare und echte deutsche Grenze’ veelal samenviel met die grens. Het toenmalige Duitsland wordt verdeeld in tien groepen. ‘Die zehn Gruppen wurden nicht unter dem Gesichtspunkt heutiger Länderteilung gebildet. Untereinander wohl gegensätzlich, sind sie gleichwohl Teile eines grösseren Ganzen: ihre Gesamtheit ist das deutsche Vaterland’. Het eerste doel van dit fotoboek is, bij de oudere verdreven Duitsers en hun kinderen de herinnering aan de verloren gebieden op te frissen. ‘Den Älteren möge in