kies ik dan, gezeten voo- onze t.v., die mij, met de onbeantwoorde vragen over Rusland nog in het hoofd, beelden laat zien van de onuitstaanbaar pedante Walter Ulbricht, een man die géén fascist is, maar die even zo vrolijk geld pompt in een land dat zich socialistisch noemt, maar waar de arbeidende bevolking nog even arm is als toen ze geregeerd werd door de dikke pretmaker van destijds, een land dat nu onder Nasser gezworen heeft ‘niet te rusten voor alle Joden in zee zijn gejaagd’. Dezelfde t.v., die met moeite een plaats heeft gevonden in de ene kamer die de welvaart ons permitteert, vervolgt met Vietnam. Kortgeknipte, kauwende amerikaanse ‘adviseurs’ moorden in een land waar ze geen donder te maken hebben. Vechten een oorlog die ze moeten verliezen zogoed als de Gaulle de zijne in Algerije heeft verloren. De Vietnamezen van Noord en Zuid worden moe en willen onderhandelen. De ene marionet na de andere springt in de bebloede regeringszetels, maar Amerika blijft! Het gaat allang niet meer om de vrijheid van de Zuidvietnamezen, dat is nu wel duidelijk. Amerika bezet Vietnam op een nog ergerlijker wijze dan destijds de Russen Hongarije bezetten. En waar zijn nu de flinkerds die in 1956 bij Felix Meritis de ruiten ingooiden?
Men zegt dat de mens vrij is omdat hij een keuze kan maken. Maar wie kan kiezen in zo'n wereld, waarin politiek geen zaak is van gewone menselijkheid of fatsoen, maar van macht en van andere stinkende begrippen?
Ik herinner mij dat ik eens deelgenomen heb aan een zitaktie tegen de kernwapenproeven. Het was de eerste aktie van dien aard in Den Haag en wij werden keurig weggesleept, zonder al te veel builen. In Selma gaat het wel anders toe. Toen al vroeg ik mij af of zulke demonstraties van individuen zin hebben. Toen al wist ik, dat het toch moest gebeuren, zo nodig teben beter weten in. Weerlozen als die in Selma hebben tóch de wereld veranderd in de loop der jaren Daarom moet er tóch gezeten worden, ook als het ridikuul lijkt, ook als het niet lijkt te helpen, net zolang tot politiek en staatsbelang samenvallen met gewone menselijkheid, ergens verweg in de tijd, ver na uw en mijn dood, maar onafwendbaar dichterbij komend.
Ik weet, dat zo'n verwijzing naar een verre toekomst niet alleen een povere troost is, omdat wij er vandaag zo weinig mee gebaat zijn, ik weet ook, dat wie kwaad wil, zeggen kan dat kultuuroptimisme al even bedenkelijk is als kultuurpessimisme. Wat ìk bedenkelijk vind is nu wel duidelijk. Dat is niet