Van de redactie
Dit themanummer van Liter is een nummer over boeken voor kinderen van pakweg twee tot honderd. Zoals altijd zoeken we in Liter naar literaire verbeelding van God en het christelijk geloof, maar wij richten daarbij dit keer onze aandacht op de jeugdliteratuur in de breedste zin van dat woord. Van prentenboeken gaat het via kinderbijbels naar boeken voor jongvolwassenen, die tegenwoordig in veel boekhandels en bibliotheken te vinden zijn onder de noemer ‘young adults’.
Zoals altijd is er nieuw werk in de vorm van verhalen, gedichten en essays. Daarnaast wordt er ingegaan op het werk van anderen, in bijdragen die u gewoonlijk in de rubriek Maatwerk zou aantreffen. Maar de speelsheid van de jeugd sloeg op ons over, en omdat de waarde van tradities meestal des te duidelijker wordt wanneer ze af en toe doorbroken worden, leek het ons geen probleem voor een keer af te wijken van die gewoonte.
Toch is er orde, dit keer door een thematische vierdeling in het nummer. Omdat literatuur voor kleine en grote mensen helemaal niet zo ver uit elkaar hoeven te staan, hielpen vier grote mensen ons aan een citaat om de afdelingen te openen.
We beginnen in den beginne, met de schepping. Wim Hofman, met zijn open ogen voor de wonderlijke natuur, schept al associërend bij het scheppingsverhaal dichterlijke teksten waarin de zon glanst van vetkrijt, en waarin het krioelt van de krabben. Drie prentenboeken geïnspireerd op het scheppingsverhaal worden bekeken door Gesineke Veerman. Als lezer heb je al snel het idee dat in kinderbijbels de tekst uit Genesis nauwgezetter wordt gevolgd, maar is dat ook zo? Willem van der Meiden kijkt en vergelijkt.
Een vergelijking tussen verschillende kinderbijbels maakt Van der Meiden ook over de vertelling van Noach en zijn ark. Dat is het tweede thema in dit nummer. In De Arkvaarders, een roman voor jongvolwassenen van Anne Provoost, brengt Noachs ark de vraag van uitverkiezing met zich mee, beschrijft Hermen Hoek. Met deze grote vraag en nog veel meer grote vragen zit het boek Om acht uur bij de ark vol, laat Elizabeth Kooman zien. Ook in drie prentenboeken gaat Noachs ark te water, waarbij het prentenboek van Geert de Kockere er volgens scribent Teunis Bunt met kop en schouders bovenuit steekt.
Het derde katern kan worden samengevat onder de brede noemer geloofsbele-