[Nummer 51]
Van de redactie [1]
Dit eenenvijftigste nummer van Liter opent met de cyclus ‘Zes dagen’ van Van der Graft. Bart Wallet sprak met de Jeruzalemse dichteres Chava Pinchas-Cohen en enkele van haar gedichten werden, speciaal voor deze aflevering, in het Nederlands vertaald door een werkgroepje van hebraïci en Liter-dichters. Ook vindt u in deze editie het winnende gedicht van de poëziewedstrijd over de beleving van het kind, ‘Er vroeg bij’, door Bert van Weenen.
In dit nummer starten wij met de nieuwe rubriek ‘Bob Dylan in vertaling’. Menno van der Beek vertaalde de eerste van vier liederen, ‘Señor’, uit 1978.
Twee essays zijn er deze keer. Coen van Alphen las het Hooglied in verschillende vertalingen en schreef op basis van zijn bevindingen de zesde bijdrage aan de rubriek ‘Nieuwe Bijbels’. Hans Werkman verdiepte zich in de plaats die Gerrit Achterberg innam tussen de protestanten. Het eerste gedeelte van zijn ‘bouwstenen voor een nieuwe Achterberg-biografie’ vindt u in dit nummer.
Voor het eerst is er ‘verhalend proza’ van dichter Hilbrand Rozema: vier brieven aan zijn vriend Daniël Tobikon Lekiriampo, Samburu-nomade. Maar de lezer zij gewaarschuwd: het is bijna poëzie en de vriend bestaat echt.
De nieuwe literaire uitgeverij Brandaan levert een voorpublicatie van de eerste Nederlandse vertaling van The Blood of the Lamb (1961), in vertaling getiteld Het lam. De schrijver, de Amerikaan Peter de Vries (1910-1993), publiceerde in de jaren '60 en '70 een hele rij bestsellers. Net als Don Wanderhope, de hoofdpersoon in dit boek, was hij zoon van een Nederlandse emigrant en verloor hij zijn dochtertje aan leukemie. Willem Jan Otten schrijft in het nawoord:
De Peter de Vries die u nu in handen heeft, en tot wiens meesterwerk ik u wil overhalen, is evenwel geen Nederlander. [...] Het lam is weliswaar in het Engels geschreven, en in New York verschenen, maar het is de ene onontbeerlijke Oerhollandse Roman die de Nederlandse literatuur niet heeft voortgebracht. De roman die, in onze verwarrende tijd van vaak zeverig en ietsistisch religieus gerevival, vele lezers een zucht van opluchting zal bezorgen. En een grijns van eerbied, voor de vitale, spartelende vitaliteit van de christelijke religie, ondanks alle pogingen om haar onbewoonbaar te verklaren.
Ten slotte: van harte welkom op het symposium 1 november a.s. te Amersfoort! Lees verder op bladzijde 2.